KANDIDATURA RIJEČANKE ZA TALIJANSKI PARLAMENT

Izbornim zakonom Republike Italije iz 2001. godine, talijanski državljani u inozemstvu mogu glasati za svoje predstavnike na listi za dijasporu.

Izbornim zakonom Republike Italije iz 2001. godine, talijanski državljani u inozemstvu mogu glasati za svoje predstavnike na listi za dijasporu.

Izbornim zakonom Republike Italije iz 2001. godine, talijanski državljani u inozemstvu mogu glasati za svoje predstavnike na listi za dijasporu. U Europi ima dva milijuna talijanskih državljana koji žive izvan Italije i imaju pravo biranja šest zastupnika i dva senatora koji ih zastupaju u talijanskom Parlamentu.
Po prvi puta svog predstavnika u talijanskom Parlamentu imati će možda i talijanska manjina u Hrvatskoj i Sloveniji. Riječanka Maria Grazia Frank kandidira se na listi Unije demokrata centra- Casinia.
– Smatram da je potrebno da u talijanskom Parlamentu bude i naš predstavnik, jer mi smo autohtona talijanska manjina pa ako imamo našeg zastupnika u Hrvatskom saboru važno je da imamo našeg zastupnika i u Rimu, istaknula je kandidatkinja za parlament Maria Grazia Frank, koja se u svom programu zalaže za razvoj zdravstva i mirovinskih programa talijanskih državljana u Hrvatskoj i Sloveniji. Odnosno da talijanski državljani koji žive izvan Italije imaju mogućnost liječenja u Italiji, što sada nije moguće.
Talijanski Parlament sastoji se od Donjeg doma gdje se bira 630 zastupnika te Gornjeg doma u koji ulazi 320 senatora. Do 10. travnja desetak tisuća građana Republike Hrvatske i primorskog djela Slovenije sa talijanskim državljanstvom dobit će na kućnu adresu liste sa kandidatima za zastupnike i senatore u talijanskom Parlamentu. Svojim će glasom odlučiti tko će ih u novom sazivu gornjeg i donjeg doma najbolje zastupati.
Autorica: Ivana Lulić