Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice: Kakva je situacija u PGŽ?

Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice kojom je obuhvaćeno čak 90 posto svjetske populacije. No, s druge strane primjenjivanjem preventivnih mjera moguće ga je u istom postotku izbjeći. Značajan je zbog toga program unaprijeđenja oralnog zdravlja kod djece kojeg već 15 godina provodi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, a ističe važnost usvajanja zdravih navika, poput pranja zubi u najranijoj dobi.

Županijski model posao nacionalni program

Imati zdrave zube nije teško, dokazuju to djeca između 12 i 15 godina iz Primorsko – goranske županije koja imaju najzdravije zube među vršnjacima Hrvatskoj.A kako bi prevencija bolesti usne šupljine, odnosno zubiju kod djece bila što bolja, 2008. pokrenut je županijski program unaprijeđenja oralnog zdravlja djece i mladih koji je proslavio 15. obljetnicu.Program je također model i za nacionalni program, što pokazuje njegovu uspješnost.

Zdravi zubi kod djece bila su tema o kojoj se govorilo na današnjem simpoziju. Poseban naglasak stavljen je i na edukaciju djece o oralnom zdravlju u vrtićima i školama gdje djeca već pranjem mliječnih zubića usvajanju zdrave navike za cijeli život.