Kastav slavi 30.rođendan

Program obilježavanja Dana grada Kastva trajat će od danas do sredine lipnja s mnogobrojnim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama koje su najavljene na konferenciji za novinare

U program obilježavanja uključile su se brojne kastavske udruge tako da će tijekom iduća tri tjedna svatko pronaći nešto za sebe, od najmlađih Kastavaca i gostiju pa do umirovljenika.

I ove godine održat će se tradicionalni Dječji dan pun zabave i smijeha, u nedjelju 4. lipnja. Djeca će moći slikati na Mićoj slikarskoj delavnici, šetati šumom Malikovim putima, sudjelovati u kreativnim radionicama i uživati u predstavi Teatra Oz. Treba spomenuti i završne priredbe vrtića Vladimir Nazor i osnovne škole Milan Brozović te natjecanja i koncerte polaznika Glazbenog odjela. U programu sudjeluju udruga umirovljenika čiji članovi pripremaju izložbu, zatim udruge Estevela, Trija, GIIPUJA s koncertom u šumi, Zeleni Kastav s predavanjem i GD Spiničići s organizacijom 20. međunarodnog festivala puhačkih orkestara.

Najavljen je i 2. Smart city Kastav. Ovogodišnja konferencija Kastav Smart City održat će se 15. lipnja na Trgu Lokvina. Novo izdanje bavi se izrazito aktualnom temom zelene urbane obnove. Keynote prezentaciju održat će Raphaëlle-Laure Perraudin, francuska arhitektica zaslužna za hvaljeni projekt renovacije Halle Pajol u Parizu, a njoj će se pridružiti arhitekt i urbanist Bojan Bilić, arhitekt Bruno Juričić, arhitektica Ida Križaj Leko, inženjerka Tatjana Uzelac, državna tajnica Spomenka Đurić, i mnogi drugi. Konferenciju Kastav Smart City organizira Grad Kastav, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije – Prigodom.

Održat će se jubilarne 60. Kastavske sportske igre, jedna od najstarijih sportskihj manifestacija u Hrvatskoj. Igre će trajati punih mjesec dana, a natjecat će se sportaši i rekreativci od 3 do 84 godine u čak 18 sportskih manifestacija.

-“Tri perjanice Kastavskih sportskih igara su Kastafski kros sa, za sada, 170 prijava, košarkaški međunarodni turnir U14 i U15 kategorije sa 16 ekipa i Ju jitsu AJP International championship Kastav, uključeno natjecanje u međunarodnoj AJP federaciji ( Geneva, Valencia, Sydney, Abu Dhabi…). Novost igara je veliko međunarodno natjecanje u plesu Explosion dance fest Kastav, kazao je David Burburan i rekao da je predviđeno 3.600 natjecatelja u Kastvu tijekom Kastavskih sportskih igara.

Oleg Medica i Bloger Krule najavili su ovogodišnji Festival smijeha koji će se održati na Crekvini od 7. do 9. lipnja. Na Festivalu smijeha gostuju Tarik Filipović s predstavom „Seks i glad“, Splitska scena sa „Smijehom u teška vremena“ i Ivan Šarić. Svi programi počinju u 20,30 sati.

Andrea Bralić pozvala je Kastavce ali i ostale da posjete manifestacije tijekom obilježavanja Dana grada Kastva koje počinju već danas, a posebno je istaknula nastup popularnog dua Robi&Prco na Trgu Belveder u ponedjeljak 29. svibnja s početkom u 20,30 sati.