Kaštel Grobnik – biser koji se priprema zasjati novim sjajem

U Kaštelu Grobnik potpisan je ugovor za rekonstrukciju njegove međukatne konstrukcije centralnog dijela. Ugovor su potpisali načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i direktorica Suzana Slavić iz tvrtke Građevinar Cindrić d.o.o. iz Čavala.

kaštel grobnik

 Za projekt rekonstrukcije i nadzor nad radovima zadužena je tvrtka Presjek iz Umaga (12 tis kn plus PDV). Ugovorena vrijednost radova s PDV-om iznosi 355 tisuća kuna, a financira ih Općina Čavle.

Radovi će obuhvatiti demontažu poda Galerije suvremene umjetnosti i ureda Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, pregled nosivih drvenih greda i zamjena oštećenih greda novima, zatim učvršćivanje greda čeličnim šipkama te izvedbu betonske ploče. Radovi će početi za petnaest dana, a završiti do rujna.

U proteklom razdoblju uložena su značajna sredstva u revitalizaciju frankopanskog Kaštela u Gradu Grobniku. Dosad su, uz sokolanu, uređene i opremljene južna i sjeverna kula te vidikovac.

Južna kula je dobila novu fasadu, krov, unutarnje zidove, novi strop i drvene podove, nova ulazna vrata i prozore, a vrijednost radova je oko 800 tisuća kuna. Također, nabavljen je novi namještaj te dvadeset povijesnih kostima frankopanske vojske iz 16. stoljeća, s oružjem i zastavama, vrijednosti oko 200 tisuća kuna.

Obnovljena je fasada, krov i unutrašnjost sjeverne kule Kaštela, nabavljeni novi prozori i vrata. Tu se nalazi Interpretacijski centar s namještajem , a uskoro i multimedijalnim sadržajem poput virtualne stvarnosti. U pon, 3. Svibnja i sjeverna će kula svečano otvoriti vrata posjetiteljima. Sveukupna vrijednost obnove i opremanja je oko 2 milijuna kuna. U naredne dvije godine slijedi ulaganje od 4 milijuna kuna od čega 3 milijuna bespovratnih sredstava iz EU, a riječ je o projektu Povežimo se baštinom kojim će se pripremiti multimedijalni vodič koji će pričati priču o povijesti Kaštela i obitelji Frankopan, urediti Galerija suvremene umjetnosti te uvesti sustav grijanja i hlađenja. Atraktivna će biti i sokolana, a na njezinom će se svodu prikazati Kaštel kroz povijest. Na vanjskim zidinama na maloj kuli ispred Sokolane, u sklopu projekta Claustra, postavljen je vidikovac s arheostereoskopom, za što je izdvojeno još sto tisuća kuna. U Kaštelu će se uskoro otvoriti i novo radno mjesto, a novozaposlena osoba proći će edukaciju za upravljanje novim sadržajima, ali i sudjelovanje u promotivnoj ponudi Kaštela.

-Pred nama su veliki radovi na uređenju Kaštela. On je biser našeg mjesta. Ulaganjem, još više će zasjati novim sjajem, udahnut ćemo mu novi život i privući posjetitelje, rekla je načelnica Cvitan Polić.