Katedrala sv. Vida:Misa zadušnica za novinara Silvija Tomaševića

U srijedu 18. kolovoza u 19 sati u Katedrali sv. Vida u Rijeci služit će se misa zadušnica za novinara Silvija Tomaševića. Predvodi je rektor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. , vlč. Mario Gerić.

silvije-jpg-688x388-q85-crop-upscale_26628441

U srijedu 18. kolovoza u 19 sati u Katedrali sv. Vida u Rijeci služit će se misa zadušnica za novinara Silvija Tomaševića. Predvodi je rektor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. , vlč. Mario Gerić.

 

Silvije Tomašević (71), hrvatski vanjskopolitički novinar, kolumnist i publicist, dopisnik iz Italije i Vatikana, dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, agencije Hina i HRT-a, umro je 18. srpnja 2021. godine u Rimu, nakon duge i teške bolesti. U svojoj bogatoj karijeri ostvario je mnoga dostignuća, uvijek odan svojoj profesiji te iznimno cijenjen među svojim kolegama u Hrvatskoj, Italiji i šire.

Novinarsku karijeru započeo je 1970. godine kao dopisnik iz Rijeke za Večernji list, da bi 1974. godine prešao u Vjesnik. Od 1990. godine dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju, HRT, HINU. U bogatom novinarskom opusu ostat će zabilježeno njegovo izvještavanje za  britanski radio BBC, njemački radio Deutsche Welle, radio je na radiju RAI Internazionale, izvještavao za Radio Vatikan na hrvatskom. Pisao je za talijanski list Il Manifesto, dnevnik Roma iz Napulja, tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. godine pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani, a  2012. godine dvojezični hrvatsko-talijanski časopis za ekonomiju i kulturu MM Minoranze-Manjine. Autor je nekoliko knjiga : Ivan Pavao II. (Globus, Zagreb, 1994.-prevedena na pet jezika), Pape kroz povijest, ( Adamić,Rijeka,2003.), Dvojica papa: Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. ( Profil, Zagreb, 2009.), Papa Franjo ( Profil, Zagreb, 2014),  »Tajanstveni morčići« 2014. i dr.  2009. nagrađen je međunarodnom nagradom Calabria, namjenjena inozemnim novinarima u Italiji za knjigu „ Dvojica papa“.