KINESKI BROD U RIJEČKOJ LUCI

U riječku Luku jutros je uplovio brod Northern Happiness kineske kompanije Cosco Group

U riječku Luku jutros je uplovio brod Northern Happiness kineske kompanije Cosco Group

Na kontejnerski terminal riječke Luke na Brajdici rano jutros uplovio je brod Northern Happiness kineske kompanije Cosco Group. Riječ je o novom značajnom partneru riječke Luke i najvećoj brodarskoj tvrtki na svijetu koja ima 80 tisuća zaposlenih i 800 brodova raznih namjena. Dio tvrtke čiji je vlasnik kineska država je i Cosco Container Lines koji je sa 140 brodova, kapaciteta više od pola milijuna kontejnerskih jedinica na petom mjestu svjetskih kontejnerskih brodara.
Cosco će feeder servisom jednom tjedno Rijeku povezivati s prekrcajnom lukom u Napulju, čime će naša luka odnijeti dio posla konkurentskom Kopru. Svjetska gospodarska kriza ostavila je traga i u Luci. U prvih 7 mjeseci ove godine, na kontejnerskom terminalu Brajdica bilo je 20 posto manje tereta nego u istom razdoblju lani. U upravi kažu kako je to bilo i očekivano, jer je pad počeo još u drugoj polovici prošle godine.
– Trenutni promet od cca 10 do 12 tisuća TEU-a definitivno zadovoljava ovaj prometni pravac bez obzira na krizu. Daj Bože da se ostvari takav minimalni pad jer rezultati ostalih luka u svijetu govore o padu preko 40 posto – rekao je direktor Jadranskih vrata, koncesionara terminala Brajdica Goran Manfreda.
Dodajmo ovome da, unatoč krizi, u riječkoj Luci nije raskinut nijedan ugovor s dosadašnjim partnerima, a činjenica da je Cosco otvorio i svoju agenciju u Rijeci govori o njihovoj želji za trajnim ostankom na Brajdici.