SLAVKO LINIĆ – GROMAČA, 18.03.2008.
SASTOJCI:
Za tijesto:
3 jaja
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
6 žlica brašna
pola praška za pecivo
2 žlice ulja
5 žlica vode
malo korice limuna
Za kremu:
Pola kg svježeg sira ili skute
Pola litre slatkog vrhnja
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
malo marmelade (najbolje od marelice)
Odvojimo žumanjke od bjelanjaka u zasebne posude. Od bjelanjaka mikserom napravimo čvrsti snijeg. Nakon toga u drugoj posudi mikserom miješamo 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer. Dodamo koricu od limuna. Nakon par minuta miksanja dodamo pola pecilnog praška i naizmjence dodamo žlicu brašna i žlicu snijega od bjelanjaka, Dodamo malo vode (do 5 žlica) i 2 žlice ulja. Dobivenu smjesu ulijemo na papir za pečenje položen u pleh. Pečemo između 15 i 20 minuta na 180° C. U međuvremenu izradimo skutu sa 5 žlica šećera i 1 vanilin šećerom. Mikserom istučemo pola litre slatkog vrhnja za šlag i dodamo siru. Sve zajedno izmiješamo.
Ispečeni biskvit izvadimo, prerežemo na dva dijela. Donji dio premažemo marmeladom i na njega razmažemo smjesu od skute ili sira i tučenog slatkog vrhnja. Drugu polovicu biskvita položimo na sir. Prema želji kolač posipamo šećerom u prahu.
Ohlađeni kolač razrežemo na kocke i poslužimo.