Komemoracija za Mani Gotovac

U riječkom kazalištu održana je komemoracija za Mani Gotovac. Od bivše intendantice HNK Ivana pl. Zajca oprostila se obitelj, poznati Riječani te brojni kulturnjaci i umjetnici

Velika Mani Gotovac napustila nas je 12. studenog na svoj 80-ti rođendan. Razdoblje u kojem je Mani bila intendantica riječkog kazališta ostalo je zapamćeno kao neizbrisiv trag za budućnost teatra. Bili su joj jednako važni I glumci I publika. Glumica Olivera Baljak s Mani se oprostila kako I priliči oprostiti se s legendarnom intendanticom – glumom. Izvela je monolog Erminije iz predstave Mirisi, zlato, tamjan. To je bila prva predstava Riječkih ljetnih noći koje je Mani osnovala. Mani je bila, kaže Olivera, vrlo inovativna, provokativna. Uvijek je tražila nove izazove. U ustajalu sredinu donosila je nove ideje.
” Neki su je voljeli, neki ne, ali je se doista mora respektirati I to je osoba kakve zapravo moramo tražiti u kazališnom svijetu. Ona je u svakom slučaju jedna nezaboravna I nezaobilazna osoba u našem svijetu”, istaknula je Olivera Baljak.  
Od Mani se oprostila I književnica Vedrana Rudan koja njezinu smrt ne smatra gubitkom. 
” Mani je imala tu sreću da je doživjela lijepu starost I da je iza sebe ostavila veliko djelo. Prema tome, Hrvatska je samo na dobitku što je imala Mani, a smrt je ono što nas sve čeka”, naglasila je Rudan.
Ono što se u javnosti ne zna jest činjenica da je Mani, na poziv gradonačelnika Obersnela, bila u prvom projektnom timu Europske prijestolnice kulture. Inzistirala je da u nazivu EPK mora stajati luka. Upravo toj luci, gradu Rijeci, Mani je toliko ostavila da će biti nemoguće o njoj govoriti kao o nekome tko više ne postoji.

 

Kako je Mani živjela život u video prilogu  https://www.youtube.com/watch?v=gJb6_CcHX18