KONCESIJA DO 2042. GODINE

Luka Rijeka osigurala posao sljedećih 30 godina

Luka Rijeka osigurala posao sljedećih 30 godina

Luka Rijeka i njezina tvrtka Jadranska vrata dobili su koncesiju za obavljanje lučke djelatnosti do 2042. godine. Postojeća koncesija istječe za 2 godine, a nova je dobivena temeljem plana investicija, prometa i poslovanja u sljedećih 30 godina. U tom se razdoblju, Luka obvezala investirati 155 milijuna eura, a njezina tvrtka kći Jadranska vrata još 55 milijuna. Novom su koncesijom obje tvrtke dugoročno osigurale posao i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
– S ovom koncesijom smo dobili jednu novu sigurnost naše poslovne banke. Prema našim poslovnim bankama mi smo vrlo ozbiljan poslovni partner, naše investicije se mogu realizirati i mi sutra sa strateškim partnerima koji će ući na lučko područje možemo sjesti i ozbiljno razgovarati. Ovo je jedan, uz onaj povrat Škrljeva u kapital Luke Rijeka, povijesno trenutak za trgovačko društvo Luka Rijeka d.d. – rekao je predsjednik Uprave Luke Rijeka Denis Vukorepa.
Za projekte gdje je nužan međunarodni javni natječaj, Luka je dobila koncesiju za njezinu osnovnu djelatnost i njezine će usluge morati koristiti i eventualni strani partner. Odluku Upravnog vijeća Lučke uprave pozdravljaju i radnici.
– To je sasvim sigurno najbolja vijest sada jer je ona temelj za nadogradnju naših novih zahtjeva, a to znači nakon sigurnosti radnih mjesta da idemo raditi nove uvjete, uvjete zaštite na radu što je vrlo bitno i nakon toga naravno plaće – rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Luke Rijeka Roberto Zubčić.
No, da sve ne bude idilično, dokazuju i podatci o padu lučkog prometa kojeg temeljem aktualne gospodarske krize. Smanjena gospodarska aktivnost u riječkoj je Luci dovela do pada prometa za 15% u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.
– Moramo kroz bolju organizaciju te kroz smanjenje troškova na svim nivoima uspjeti amortizirati taj smanjeni promet, odnosno smanjeni prihod. Međutim, mi smo optimisti i vjerujem da će se ova situacija vjerojatno u drugom dijelu ove godine možda i stabilizirati – kaže Vukorepa.
Odluku o novoj koncesiji još mora potvrditi hrvatska Vlada. Problema neće biti budući da je sve dogovoreno s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.