Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ

Izjave medijima dat će župan Zlatko Komadina i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

vlcsnap-2020-03-20-13h05m46s672

 

 

Koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji zaraženo je 12 osoba . Najmlađi pacijent je dijete dok su ostali starosti od 20 do 50 godina . U posljednja 2 dana u KBC- u nema novih hospitaliziranih pacijenata. U našoj je županiji testirano 147 osoba, u izolaciji je bilo njih 1663  dok ih je sada 1035 .

Župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina naglasio je kako je više od 500 osoba  napustilo izolaciju jer je prošao period od 15 dana što čak budi optimizam.

U ovom trenutku 9 pacijenata leži u KBC-u, a 3 su u izolirani u kućnim uvjetima. Na dnevnoj bazi se rade testovi za suspektne bolesnike. Trenutno se čekaju nalazi za još 7 osoba. Rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac te je dodao – Što se tiče infrastrukture odlično smo se pripremili i sve klinike i zavodi imaju posebne postupnike po kojima se jasno znaju pravila postupanja u slučaju da se u njihovom radnom procesu pojavi pacijent koji ima COVID infekciju u prostorima dosadašnje klinike za neurologiju pripremljen je respiracijski centar za najteže slučajeve kojih nasreću još nemamo. Mi smo napravili tehničćke radove tehničke radove za zagradu u kojoj su do sad bile mogućnosti za 4 respiratora, a sada se može nalaziti 53 respiratora, a osigurani su prostori za još 20 koji se nalaze u prostorima jedinice intenzivnog liječenja 07:05

KBC Rijeka je danas dobio donaciju Zaklade Adris u vrijednosti 3 milijuna kuna, a najveći bi dio donacije išao bi u respiracijski  centar te jedan dio za pulsku bolnicu za uređaj s visokoprotočnim kisikom i jedan respirator za Pulu.

Borba protiv koronavirusa zahtijeva niz aktivnosti i mjera na tri fronta, ističe župan Komadina: 

Na socijalnom, zdravstvenom i gospodarskom koji uključuje proračunsku i naravno i fiskalnu priču pa će županija će tako pristupiti izmjeni proračuna. Ono što želim reći da sam dao sam nalog u samom sustavu Županije, da se pristupi izmjeni proračuna i ukinu svi troškovi koji nisu nužni da bi se osiguralo funkcioniranje u uvjetima smanjenog priliva sredstava u proračun. Također, naložio sam da se izmijeni odluka o izvršenju proračuna te da se omogući korištenje proračunske zalihe u većom iznosu nego što je sada predviđena proračunom 

 

Kako bi se rasteretio KBC od sutra starta trijaža na prostoru parkirališta Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja PGŽ pored lokaliteta gdje se obavljaju razgovori. Također, od sutra kreće I testiranje u sklopu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.