Kostrena dobila status prijatelja djece

Prijatelj djece_proglašenje3

U hotelu Academia u Zagrebu održana je svečanost proglašenja općina i gradova kojima je Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, dodijelio ovaj prestižan status, a među kojima je bila i Općina Kostrena! 

Nakon uspješno provedene kandidature u kojoj je Kostrena ispunila gotovo sve tražene kriterije, na završnoj svečanosti i savjetovanju novih članova sudjelovali su voditeljica projekta Borka Reljac, članica Koordinacijskog odbora Mia Mohorić, Marko Linić, učenik 8. razreda OŠ Kostrena i općinski načelnik Dražen Vranić koji je u ime Općine Kostrena preuzeo Odluku o proglašenju Kostrene općinom – prijateljem djece. 

Programom gradova i općina prijatelja djece želi se postići što aktivnija participacija djece u zajednici, kao i zajedništvo djece i odraslih u kreiranju programa namijenjenih djeci. Također, gradovi i općine koji sudjeluju u ovom programu, međusobnom suradnjom zajednički utječu i na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

Da bi općina postala „prijatelj djece“, treba zadovoljiti minimalno 80 % kriterija iz programa akcije, a program obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Program je razrađen kroz 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece, od programiranja i planiranja za djecu, osiguravanja financijskih sredstva, podrške i potpore radu udruga za djecu, sigurnog i zdravog okruženja, preko zdravlja, socijalne skrbi, podrške roditeljima, odgoja i obrazovanja djece pa do kulture, sporta i slobodnog vremena.