Kostrena slavi sv. Barbaru, mališane je posjetio sv. Nikola

Svečano paljenje lampica uvelo je Kostrenu u posebno razdoblje u godini – period „Od sv. Barbare do sv. Lucije“ i dalo joj pravi adventski ugođaj! 

Uz fritule i vino, paljenju blagdanske rasvjete prethodio je glazbeni program u kojem su nastupili DJ Voljen i djeca iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica, a poznati kuhar i autor kuharica „Primorski pijat“ Kristijan Kozmić, pripremao je tradicionalno blagdansko jelo “kapuz i kobasice”, kojim su TZO Kostrena i Općina Kostrena počastili svoje sumještane. Odjevena u blagdansko ruho, Kostrena je zakoračila u najsvečaniji dio godine, u kojem obilježava blagdane svojih svetaca zaštitnika i Dane Općine, a razloga za posjet Kostreni u prosincu neće nedostajati, U nedjelju 4. prosinca Kostrena slavi sv. Barbaru. Uz svete mise u crkvi sv. Barbare u 9 i 18 sati, u 9 sati počinje Zimska liga u trčanju, pod nazivom “Od sv. Barbare do sv. Lucije”, na ruti dugoj 6 km koja simbolično prolazi dvjema kostrenskim župama. Zimska liga okuplja sportaše svih profila od profesionalaca do rekreativaca, odraslih i djece.


U nedjelju u popodnevnim satima, odigravat će se finalne utakmice memorijalnog turnira Egon Polić, a u 19 sati u Narodnoj čitaonici otvorit će se izložba Likovne udruge Veli pinel.

U utorak 6. prosinca, na blagdan sv. Nikole Općina Kostrena svoj Dan kojeg će obilježiti polaganjem vijenaca i misom za pomorce i njihove obitelji kao i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, sv. Nikola će u Kostrenu doploviti! Budu li to vremenske prilike omogućavale, doček je predviđen u 10 sati na Veloj rivi u uvali Žurkovo, a mali posjetitelji osim uživanja u slatkišima i druženju sa sv. Nikolom imat će još jedan zanimljiv zadatak, biti dijelom prve kostrenske milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana.

Jučer je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održano drugo izdanje Miće Mikulne, razigrane manifestacije za djecu koja se održava u čast sv. Nikoli, zaštitniku Kostrene.

Po uzoru na dobra djela sv. Nikole važan dio Miće Mikulne je stari kostrenski pomorački običaj sajanja, međusobnog pomaganja u zajednici i prikupljanja pomoći za one kojima je potrebna. Prodajom fritula prikupljala su se sredstva za riječku udrugu „Srce“ koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, a koja je u rujanskim poplavama ostala bez svojih prostora, jedinog utočišta za njihove brojne štićenike.

Miću Mikulnu zaključila je besplatna projekcija animiranog filma Grinch, božićnog klasika za cijelu obitelj koju je omogućila INA.

„Mića Mikulna je lijep nastavak čitavog niza projekata namijenjenih djeci koje smo dosad realizirali u suradnji s Općinom Kostrena. Osim onih namijenjenih najmanjima kao uređenje vrtića i igrališta, tu su i projekti koji školarcima u Kostreni osiguravaju bolje uvjete školovanja i aktivno treniranje u lokalnim sportskim klubovima. S obzirom na to da su i Općina Kostrena i INA posebno osjetljivi na potrebe najmlađih, odazvali smo se pozivu i zajedničkim snagama organizirali ovaj predivan dan za najmlađe, uz mnogo plesa i zabave. Veseli me što su i mnogi Inini zaposlenici i njihova djeca danas ovdje, a dan ćemo zaokružiti projekcijom animiranog božićnog filma te možemo reći da smo i službeno zakoračili u blagdansko raspoloženje.“ – izjavila je Lovorka Lučić iz Ine.