Kostreni bespovratnih 3,7 milijuna kuna za izgradnju novog vrtića

Ministarstvo znanosti i obrazovanja s približno 3,7 milijuna kuna sudinancirat će izgradnju novog dječjeg vrtića u Kostreni.

DVK (12 of 20)

Bespovratnim sredstvima u iznosu od 3.672.000,00 kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021. -2026. bit će sufinancirana izgradnja novog vrtića na području Općine Kostrena koja posljednjih godina bilježi značajan demografski rast i potrebu za povećanjem kapaciteta u školi i vrtiću.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna čiji je dio biti sufinanciran bespovratnim sredstvima dok će se ostatak sredstava osigurati kroz dvije proračunske godine te manjim dijelom kroz kreditno zaduženje.

Kao dio priprema za izgradnju novog vrtića krenula je izgradnja pristupne ceste s potrebnom infrastrukturom, a do kraja mjeseca bit će gotov i glavni projekt. Krajem godine ili s prvim danima siječnja trebala bi biti ishođena i građevinska dozvola nakon čega će se raspisati nabava za radove koji bi mogli započeti negdje u lipnju 2023. i završiti krajem 2024. godine.

Idejno rješenje novog vrtića napravljeno je prema najvišim pedagoškim standardima. Zgrada vrtića bit će izvedena na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika, raspoređenih u dvije jasličke i tri vrtićke skupine te vanjskim prostorima za igru, prilaznim putovima i parkiralištem dok je na krovu vrtića predviđena izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije kako bi vrtić bio i energetski učinkovit.