Kostrenom će narednog vikenda zavladati maškare

Kostrena će narednog vikenda zasjati u u maškaranom tonu. Događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2023. leta podrazumijeva niz manifestacija vezanih uz maškaranje .

Kako to običaji tzv. istočnog riječkog prstena nalažu, nova mesopusna sezona započet će nakon blagdana Sveta Tri kralja. Špažićari će u subotu, 14. siječnja u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice) 22. veljače kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom šest vikenda, počevši od 14. siječnja pa do 17. veljače, u vremenu od 21:00 do 04:00 sata ujutro. Za posljednji maškarani vikend, maškarani tanci će se održati u petak 17.2.

Za zabavno-glazbeni program kroz svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice u sastavu Dario Devčić, Ivan Filić, Goran Čišija, Tomislav Peranić i Rino Petrović i to po sedmi puta. Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona 098/906-4713 i 091/400-22-70. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji. Ugostiteljsku ponudu pružat će Caffe bar Libar.

Održat će se jedna dječja reduta i to u nedjelju 29.1. Male maškarice zabavljat će grupa Venus i animator. Udruga će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.

Ove godine u redovan raspored maškaranih događanja uvrstit će se manifestacija Špažićarski maškarani kotlić u uvali Žurkovo i to u subotu 28. siječnja od 10:00 sati do 16:00 sati. Lani je po prvi puta održana ova manifestacija na kojoj je sudjelovalo 16 grupa u pripremi gulaša od veprovine. Obzirom na pozitivna iskustva od lanjske godine, iskazan je interes na nastavak održavanja ove manifestacije. Naslov brani Karnevalska grupa „Čiket“ iz Rijeke koja je 2022. godine bila najbolja u pripremi gulaša. Za vrijeme kuhanja gulaša, maškare će zabavljati grupa „Cukar & caffe bend“. Voditelj programa i jedan od članova žirija bit će poznati novinar Vladimir Jurić, a osim maškarnaih grupa svoje kulinarko umijeće pokazat će i novinari Kanala Ri i novinara Radija Rijeke poznati pod nazivom grupe Maškarana maneštra, inače prošlogodišnji osvajači srebrne medalje.

U nedjelju 19. veljače od 12:00 sati, na rasporedu je Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove nadolazeće godine. Špažićari za 2023. godinu spremaju novu originalnu masku i to morske tematike.

Na mesopusni utorak 21. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene. Slijedeći dan, na čistu srijedu 22. veljače, mesopustu Mićelu sudit će se i presudit za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti. Maškare će mandat i ključ na čuvanje do druge godine dati novoj općinskoj vlasti uz obećanje da će biti jednako uspješni kao i maškarana vlast. Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.