Kreće obnova Guvernerove palače u Rijeci

Nakon dugo vremena, istočna fontana u perivoju Guvernerove palače ponovno je u funkciji. Simbolički je to označilo početak radova na energetskoj obnovi palače u kojoj djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Ove jeseni počinje energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci vrijedna 3,5 milijuna eura sufinancirana europskim sredstvima u 100 postotnom iznosu, najavio je na konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

Projektom će se ostvarit ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 71,81 posto i smanjiti emisije CO2 jer zgrada se više neće grijati lož-uljem već će se putem dizalice topline za grijanje i hlađenje koristiti električna energija.

„Krenula je obnova Guvernerove palače! Obećali smo da će ovaj reprezentativni prostor biti na ponos i diku građana naše županije i grada Rijeke“, rekao je župan Komadina podsjetivši na ranija ulaganja Županije u obnovu fasade i perivoja Muzeja. Povrh odobrenih sredstva, dodaje, Županija mora osigurati dodatnih milijun eura, između ostalog, za premještanje i adekvatnu pohranu muzejske građe i dislociranih ureda. Predloženo je polovicu iznosa osigurati rebalansom proračuna, a ostatak proračunom za narednu godinu“, rekao je župan.

Detalje energetske obnove iznijela je ravateljica Muzeja Tamara Mataija. Kako je navela, ugradit će se učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja, fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije, obnovit će se unutarnja stolarija, ugraditi dizalo i učinkovita LED rasvjeta, unaprijediti sigurnosni uvjeti ugradnjom suvremenog sprinkler sustava te provesti toplinska izolacija koja će olakšati skrb o građi. Predviđeno trajanje projekta je 31 mjesec, od 1. rujna 2023. do 30. travnja 2026. godine.