Krk: Prekršajno sankcionirana zbog upravljanja s 2,07 promila alkohola

drink-driving-808790_1920

Krk: Prekršajno sankcionirana zbog upravljanja vozilom s 2,07 promila alkohola

 

Proteklog vikenda na prometnicama Primorsko-goranske županije policija je opet pojačano nadzirala promet u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.

 

Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

 

U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 306 prometnih prekršaja. Od tog broja, 82 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu, 45 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, 17 na vožnju pod utjecajem alkohola, zatim je 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, a zabilježeno je i 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te 133 ostalih prekršaja.

 

Najveća brzina od 188 km/h evidentirana je u petak, 10. srpnja oko 10.30 sati na autocesti A6, kod vijadukta Osojnik. Osobno vozilo marke Mercedes, virovitičkih registarskih oznaka, kretalo se u smjeru Zagreba spomenutom brzinom na mjestu gdje je ograničenje određeno na 110 km/h.

 

Tijekom spomenutog razdoblja alkotestirano je 178 vozača, a izdvajamo evidentiranu najveću koncentracija od 2,07 g/kg.

Izmjerena je jučer, 12. srpnja, 41-godišnjoj slovenskoj državljanki u Omišlju na Krku. Policija ju je zatekla na DC 102 oko 19.20 sati gdje je upravljajući osobnim vozilom marke Nissan Juke, slovenskih registarskih oznaka, nepropisno pretjecala kolonu vozila. Pro tome je utvrđeno da osim toga što je bila pri utjecaju alkohola, kod sebe nije imala vozačku dozvolu, a prilikom postupanja je vrijeđala i omalovažavala policijske službenike. Privedena je u službene policijske prostorije te je po završetku postupanja prijavljena prekršajnom odjelu nadležnog općinskog suda u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. U prekršajnom postupku, poradi počinjenih prekršaja sudac joj je odredio novčanu kaznu od 10 600 kuna te izrekao mjeru zabrane upravljanja vozilom na rok od tri mjeseca na području Republike Hrvatske.

 

Što se tiče ostalih koncentracija, sedam vozača je evidentirano s koncentracijom između 0,51 do 1,00 g/kg, šest vozača je bilo s koncentracijom alkohola iznad 1,50 g/kg, dva između 0,51 do 1,00 g/kg, kao i dva u kategoriji do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).