Kulen, slanina, kobasice, medovi i rakije: Dani Slavonije u Rijeci

Kulen, slanina, kobasice, medovi i rakije samo su neki od autohtonih slavonskih proizvoda koji se mogu pronaći na trgu 111. brigade Hrvatske vojske, gdje je u tijeku 10. izdanje poznate tradicionalne manifestacije Dani slavonije.

-” Danas nudimo proizvode od pčela. Znači imamo raznih proizvoda od voska, meda, propolisa, cvjetnog praha. Sve što treba za nadolazeću sezonu gripa da se obranimo što bolje od toga, navodi izlagač Dominik Kračun.

-” Evo imamo domaćeg špekeca, domaćih kobasica, kobasice za kuhanje i sireka. Imamo i zapečeni grah i ajvar, blagi i ljuti, predstavlja se sljedeći izlagač Božidar Kušt

Izlagačica Jasna Picek predstavila je mirabellu

-“To je iz srednjeg vijeka ideja i malo sam ju poslavonila. To je bijela šljiva, petrovka, jabuka i kupina. Čar kombinacije je da paše na svaki sir, na pršut, na slano i slatko. Uz svako vinčeko

Uz prehrambene, našli su se tu i razni drugi proizvodi, poput pletenih košara i ostalih drvenih rukotvorina.

Iako je naziv manifestacije Dani Slavonije, na sajmu se može pronaći i nekoliko dalmatinskih proizvoda. Udruga branitelja proizvođača Panonija koja je ujedno i organizator manifestacije, ove godine slavi svoju 10. obljetnicu.

“-Udruga je krenula s radom 2013. godine. Prvi veliki sajam je bio u Zagrebu, a drugi je bio u Rijeci. Već 10 godina smo u isto vrijeme u Rijeci u ovo doba u jesen. Mi više nismo gosti. Mi smo ovdje već domaći. Ovdje smo uvijek dobrodošli, uvijek smo primljeni. Ljudi uvijek vole vidit naš šator. Mi uvijek imamo veliki šator, poručio je tajnik Udruge branitelja proizvođača Panonija Nenad Kračun.

Veliki bijeli šator na Trgu 111. brigade HV danas je bio pun, a kupci zadovoljni.

-“Lipo. U svakom slučaju je lipo. Triba nam, svašta nam triba i muzike, zabave i spize i svega. Jeste kupili šta? Kupila sam za sada papričice jer obožavan pašta šutu sa tvrdim i ljutim paprikama, , poručila je Anđelka

Slavonske proizvode isprobal su i turisti. Dojmove pogledajte u videoprilogu. Sajam je otvoren do 16.rujna. Svi zainteresirani sajam Dani slavnoije mogu posjetiti do subote, 16. rujna.