Kultura

Otvorena Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije

Tridesetak najznačajnijih hrvatskih strip autora, predstavlja se riječkoj publici na Prvoj kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije, izložbi svečano otvorenoj u prostoru Exporta na Delti.

Pročitaj više

Pandemiji usprkos -25. Revija lutkarskih kazališta

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz poštivanje svih mjera, ipak organizirao Reviju lutkarskih kazališta s mnoštvom predstava iz Hrvatske, te po jednom iz Maribora i Mostara. 

Reviju je najavila ravnateljica Magdalena Lupi Alvir. 

Pročitaj više

Oh La La | Gradsko kazalište lutaka Rijeka

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno izvedena predstava Oh La La nastala u koprodukciji riječkog kazališta s Dječjom kućom umjetnosti, Ljubljana, Slovenija i Kolektivom Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost, Tinqueux, Francuska.

Pročitaj više

III. Izložba malog formata u Rijeci

Treća izložba Malog formata održana u riječkoj Galeriji Juraj Klović, ove je godine okupila pedesetak članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika te najuspješnije studente Akademije primijenjenih umjetnosti.

Pročitaj više

Predstava Sjećanja gradova

U Exportu je nakon premijere u Budimpešti, prije godinu dana, i riječka publika pogledala predstavu Sjećanje gradova. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, istovremeno govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Pročitaj više

Izložba 51000 Balthazargrad

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba 51000 Balthazargrad, najveća izložba ikad o animiranom geniju Profesoru Balthazaru!

Postavljena je u sklopu programa Dječja kuća Europske prijestolnice kulture, u produkciji RIJEKE 2020 i MMSU-a.

Pročitaj više

Otvoren JGL Muzej farmacije

U svega godinu i pol dana od ideje do realizacije. Rijeka je dobila jedinstven muzej u koji je ugrađeno 30 godina pomnog skupljanja farmaceutske građe.

Pročitaj više

51000 Balthazargrad - izložba u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Najveća izložba posvećena animiranom geniju Profesoru Balthazaru, otvara se u subotu u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Pročitaj više

Održane testne turističke ture po industrijskoj baštini

U proteklih mjesec dana u okviru projekta Inspiracija održane su tri turističke testne ture po industrijskoj baštini grada Rijeke u izvedbi turističkih agencija Riviera Secrets i Promotiv Travel. Ture je organizirala tvrtka Subjekt iz Rijeke, kao partner na projektu prekogranične suradnje "Inspiracija - Revitalizacija gradova industrijske baštine Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke kroz razvoj kulturnog turizma",  koji je financiran kroz Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. 

Pročitaj više

Revija lutkarskih kazališta

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, u Rijeku donosi čak 10 predstava, kao i raznolik radionički i popratni program.

Pročitaj više

Nakon velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923. • Rijeka 2020

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, pripovijeda jedinstvenu priču o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine, s posebnim naglaskom na zemlje Srednje i Istočne Europe.

Pročitaj više

51000 Balthazargrad

U subotu, 24. listopada 2020. od 10.00 pa sve do 17.00 sati traje otvorenje najveće izložbe programskog pravca Dječja kuća - Europske prijestolnice kulture. Riječ je o izložbi 51000 Balthazargrad, koja se u produkciji Rijeke 2020 i MMSU-a otvara u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i predstavlja najveću izložbu posvećenu Profesoru Balthazaru ikada.

 

Pročitaj više

Hit cabaret „Joj, Hrvati!“ otvara nedjeljni ciklus komedija u „Zajcu“

 

Riječki HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s kazalištem „Luda kuća“ iz Zagreba pokreće novi programski ciklus za sve ljubitelje komedije i smijeha pod nazivom „HA HA HNK! – Hit komedije nedjeljom u Zajcu“.
„Luda kuća“ nezavisno je kazalište čiji su osnivači Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro, a koje je u kratkom periodu postalo konkurentno, priznato i od publike iznimno prihvaćeno, toliko da se za njihove predstave i u Zagrebu i na gostovanjima uvijek traži karta više.

Pročitaj više

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Ove nas subote u Gradskom kazalištu lutaka na rasporedu je premijera predstave Carevo novo ruho, redatelja Zorana Petrovića.

Pročitaj više

LJETO U PRIJESTOLNICI: Kako Rijeka u okolnostima „novog (ne)normalnog“ brani titulu Europske prijestolnice kulture

Tristodevedeset kulturno-umjetničkih programa koje je ukupno pohodilo nešto više od pedeset tri tisuće posjetitelja – najkraći je rezime riječkog Ljeta u prijestolnici - objedinjenih kulturnih zbivanja koja su obilježila ljetno razdoblje 2020., godine u kojoj je Rijeka u veljači ponosno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture, da bi se samo mjesec i pol nakon otvorenja EPK suočila s tzv. „novim nenormalnim“ - svjetskom pandemijom COVIDA 19.

 

Pročitaj više