Izložba Spomenik živom čovjeku Tisje Kljaković Braić stiže u Rijeku

Otvorenje velike ljetne izložbe u Galeriji Kortil, Spomenik živom čoviku akademske slikarice, spisateljice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić,  za javnost će biti otvorena od 14. srpnja, pa sve do 4. rujna.

Publika koja je Tisjin rad upoznala putem Facebooka dobila je uvid u karikaturu, osobne i prepoznatljive duhovitosti, koja je zasigurno važan segment, ali samo dio njezinog cjelokupnog stvaralaštva. Na izložbama autorica, osim karikaturom, predstavlja svoj slikarski opus kojim je na likovnoj sceni prisutna već dvadesetak godina. S ovom je činjenicom i Ante Tomić započeo svoj tekst u katalogu riječke izložbe: Opus je Tisje Kljaković Braić dvostruk. Na jednoj strani su slike i skulpture, vrlo poetične. Opazite samo koliko je neba na njima. Dvije trećine slike katkad je samo arija, vjetar i oblaci. Pred tim praznim prostranstvom ljudi su sitni, beznačajni, gotovo bestjelesni…… S druge strane opusa ove autorice su karikature. Tu nema neba, likovi su obično u interijeru i nisu više mršavi. Njih dvoje, jednostavno nazvani “Oni”…

Spomenik živom čoviku, skraćeno je i ponešto izmijenjeno izdanje izložbe koja je prošle godine bila postavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Nakladnička kuća Fraktura izdala je 2018. godine Tisjinu knjigu karikatura Oni koja je od tada otisnuta u pet izdanja, a 2021. godine izdana je i nova knjiga karikatura Oni 2. Tisjin književni prvijenac U malu je uša đava, u drugom proširenom izdanju obogaćen je ilustracijama, te dvije godine drži prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja. 

Kategorija