Kvarner je za Uskrsne blagdane posjetilo 10 tisuća turista

Najbrojniji su bili domaći gosti, od inozemnih prevladavali su turisti iz Njemačke

vlcsnap-2021-04-05-15h45m43s198

Tijekom proteklog produženog vikenda povodom uskršnjih blagdana na Kvarneru je boravilo nešto više od 10.000 gostiju koji su ostvarili 25.000 noćenja: 11.000 u hotelima (45%), 7.000 u obiteljskom smještaju (27%), 5.000 u kampovima (19%) i 2.000 u nekomercijalnom smještaju.

 

Ovog Uskrsa na Kvarneru je, usporedimo li primjerice ovogodišnje uskršnje blagdane s onima iz 2018. godine kada je produženi vikend padao na slične datume, ostvareno 50% noćenja!

 

Regiju Kvarner je ovog Uskrsa posjetio veliki broj domaćih gostiju koji su ostvarili 14.500 noćenja, što čini čak 60% u ukupnom broju noćenja. Inozemni gosti ostvarili su 40% noćenja, što nije mali broj uzmemo li u obzir sva ograničenja u putovanjima koja su trenutno na snazi. Prva 3 mjesta uvjerljivo “drže” gosti iz Njemačke (3.500 noćenja), slijede gosti iz SAD-a (1.100 noćenja) i gosti iz Slovenije (650 noćenja). 

Opatijska rivijera i otok Krk su definitivno bila najtraženija odredišta, budući da je na njihovom području ostvareno nešto preko 50% svih noćenja na Kvarneru. Odmah nakon, slijede Cresko-lošinjski otoci (s udjelom od 20% noćenja), zatim Crikveničko-vinodolska rivijera (udjel od 10% noćenja), Riječko područje (udjel od 8% noćenja), otok Rab (udjel od 6% noćenja) te Gorski kotar (udjel od 2% noćenja).

 

“Iako smo navikli na to da su uskršnji blagdani svojevrsni pokazatelj kakva će biti turistička godina – nakon događanja u 2020. godini, Uskrs smo i ove godine dočekali u sličnom ozračju. Po najavama na Kvarneru je bilo otvoreno oko 70-ak hotela i 20-ak kampova, i dalje kada govorimo o smještaju objekti s najviše zvjezdica pokazali su se kao najotporniji na krizu i najtraženiji među gostima. Tako su hoteli s 5* ostvarili 59% noćenja, a oni s 4* 39%, usporedimo li ovaj Uskrs s onim iz 2018. godine s obzirom da su “datumski” najsličniji. Gotovo 50% noćenja ostvarenih u hotelima otpada na 30 objekata koji su goste primili na Opatijskoj rivijeri, a od tih 30 čak 5 hotela ostvarilo je bolji rezultat od onog iz istog razdoblja 2018. godine. Kod obiteljskog smještaja najviše kategorije primjećen je sličan trend – 2.600 noćenja je ostvareno u objektima s 4* i 5*, a tom brojkom vrlo su blizu rezultatu iz 2018. godine. To znači da je tijekom ovog Uskrsa u obiteljskom smještaju s 4* i 5* ostvareno gotovo 91% noćenja, ako usporedimo s Uskrsom iz 2018. godine. Kampovi u odnosu na Uskrs iz 2018. godine bilježe čak 27% više noćenja, a ove godine čak 90% turističkog prometa ostvareno je u kampovima na kvarnerskim otocima Krku i Lošinju”, pojašnjava direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

 

TZ Kvarnera nastavlja s provođenjem svojih virtualnih promotivnih aktivnosti usmjerenih ka našim najbližim europskim susjedima ali i domaćem tržištu. Sve do početka lipnja slijedi još niz virtualnih prezentacija i sajmova. Istovremeno s sustavom turističkih zajednica, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Domom zdravlja PGŽ, Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera te Stožerom civilne zaštite PGŽ radimo na organizaciji i pripremi svih zdravstveno-sigurnosnih elemenata koje će naši gosti očekivati – lokacije za testiranja, izrada novih uputa, smjernica i preventivnih postupaka za sve smještajne objekte i goste i slično.

 

“Što se tiče nastavka turističke 2021. godine, pratimo što rade nama najvažnija tržišta i koje nove odluke donose njihove Vlade. Moramo biti svjesni da će i ove godine svi nastojati svoje državljane zadržati unutar svojih granica i poticati ih da svoj godišnji odmor provedu u matičnoj zemlji, a sve s ciljem kako bi potaknule svoj turizam i domaću turističku potrošnju. Uz neprestalno prilagođavanje aktualnoj epidemiološkoj situaciji i zaštiti zdravlja, to je još jedna posljedica pandemije COVID-19 koja će ove godine zasigurno imati još jači utjecaj na turističku godinu”, ističe direktorica TZ Kvarnera.

 

Turistički promet na Kvarneru u ožujku i prva tri mjeseca 2021. godine

U ožujku je, usporedimo li s ožujkom prošle godine kad su se granice krenule postepeno zatvarati, ostvareno čak 91% turističkog prometa. 

Kada govorimo o prva tri mjeseca 2021. godine, na Kvarneru je ostvareno 65% noćenja, usporedimo li s istim razdobljem prošle godine – odnosno čak 56% noćenja usporedimo li s istim razdobljem iz rekordne 2019. godine.