Liječnica Slađana Srdoč na hrvatski dan liječnika: Spašavanje ljudskih života je posao koji se živi

Humanost, požrtvovnost, odgovornost samo su neke od odlika liječnika koji u Hrvatskoj danas slave svoj dan. Među njima je i specijalistica hitne medicine dr. Slađana Srdoč. Hipokratovu prisegu, kojom se između ostalog obvezala da će svoj život posvetititi služenju čovječanstvu, položila je prije 30-ak godina.

-”To je posao koji morate jednostavno živjeti, nema vikenda, noći, Božić ni novu godinu, jednostavno se morate mentalno pomiriti da je u svakom trenutku potreba da će trebati netko od liječnika i da ste spremni uskočiti, kaže specijalistica hitne medicine Slađana Srdoč.

Punih 29 godina dr. Srdoč radi u županijskom Zavodu za hitnu medicinu. Umjesto ordinacije ili kirurške sale – vozilo hitne. Specifični uvjeti rada, razni prizori i situacije s kojima se, zajedno sa svojim timom susreće, ali i brzina donošenja odluka njena su svakodnevica.

-”U početku, dok ste mladi i neiskusni to je veliki stres. Vi dolazite prvi, nailazite na svakakve scene, morate se pomiriti da to takav posao, vio ste taj koji u tom trenutku odlučuje i nemate koga pitati za pomoć, o vama ovisi tuđi život i toga morate biti svjesni, kaže liječnica

Nakon odrađene intervencije, a u jednoj smjeni u Rijeci ih bude 30-ak, nakon pružene prve pomoći i spašenih života, liječnici s mislima o pacijentu odlaze kući.

-”Uvijek se preispitujete jeste li napravili sve što ste mogli, uvijek mislite da ste mogli još nešto, i vjerujem da svatko od nas da svoj maksimum prije nego ide kući, ističe liječnica Srdoč.

Kada je upisala studij medicine dr. Srdoč o mnogim ovim stvarima nije razmišljala, no s vremenom, kaže, shvatiš da je liječnička profesija uistinu poziv.

-”Za mene lijep poziv, i vjerojatno da mogu birati ponovno bih izabrala ovu profesiju, poručila je.

OFF: Ipak, hitna medicina nije baš najatraktivnija specijalizacija, ističe ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ koji trenutno zapošljava 58 liječnika, prosječne dobi od 36 godina.

-”Velik dio tih liječnika je dobio specijalizaciju, oni nam odlaze, mi cijelo vrijeme imamo raspisane natječaje, posebno u našim otočnim ispostavama, ističe ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajačić.

Nedostak liječnika, ali i medicinskih sestara, te vozača najveći je problem hrvatskog zdravstvenog sustava koji danas broji oko 12 500 liječnika. 67 posto su specijalisti, 58 posto ih radi u bolnicama, 10 posto u privatnim ordinacijama i ustanovama, a ostatak u domovima zdravlja, županijskim zavodima za hitnu medicinu i ordinacijama u koncesiji.