Ljetna škola medicine ronjenja okupila je izvrsne studente medicine iz cijelog svijeta

U Kraljevici je počela Ljetna škola medicine ronjenja, sudjeluju izvrsni studenti medicine iz cijelog svijeta. 

Upoznajte u video prilogu Kristiana iz Norveške, Djamdoudou iz Kanade, te Alistera ,njemačkog studenta koji studira na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Svima je zajednička ljubav prema ronjenju i medicini, a liječnik Igor Barković idejni začetnik ovog projekta prisjetio se jako je to bilo prije 30 godina kada je održana prva Ljetna škola ronjenja

Tečaj ronjenja za studente medicine iz cijeloga svijeta, u sklopu Ljetne škole medicine ronjenja, počeo je danas prvim zaronom uKraljevici. Nastavak je to ljetne škole, koju organizira Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), a u kojoj ove godine sudjeluju odlični studenti medicine iz Švedske, Finske, Danske, Francuske, Austrije, Brazila, Kanade, Kuvajta, Norveške, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana. Ove godine je i peta godišnjica projekta, nastavka tradicije, koju je 1993. godine počeo doc.dr.sc. Igor Barković, tadašnji student medicine i sadašnji stručni mentor projekta, kao pokušaj privlačenja stranih studenata medicine u ratom pogođenu Hrvatsku.

Ljetna škola medicine ronjenja će studente naučiti kako roniti te kako hitno zbrinuti utopljenog ronioca, ali će ih vodeći hrvatski stručnjaci podučavati i o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini, sve više primjenjivoj u liječenju. Ta grana medicine ne liječi samo stanja izazvana boravkom na velikim dubinama, već je sve važnija u svijetu i u liječenju opeklina, smrzotina, Chronove bolesti, dijabetesa, ulceroznog kolitisa…

– Iznimno smo ponosni što smo uspjeli održati tradiciju i što nam je ovo peta godišnjica, a interes za projekt samo raste te svake godine primamo sve više prijava izvrsnih studenata i zaista postaje teško odabrati sudionike. Ljetna škola medicine ronjenja slavi ljepotu našeg Jadranskog mora, u kojem studenti uče roniti te promovira Hrvatsku kao zemlju koja je, osim odlične turističke destinacije, puna znanja i novih otkrića, pogotovo u području hiperbarične medicine – kaže Laura Radoš, voditeljica projekta u Međunarodnoj udruzi studenata medicine Hrvatska.