Luka Rijeka: Spašeni su Europski projekti, godina će u luci financijski biti bolja nego prošla

Duško Grabovac: Trebamo ulaganja, dizalice u luci su starije od mene

vlcsnap-2019-12-16-17h09m24s661

 

Godina na izmaku bila je izazovna za Luku Rijeka. zbog pada prometa i gubitaka u poslovanju, Došlo je do promjene na čelu uprave, a nova uprava morala se uhvatiti u koštac s organizacijom i stabilizacijom poslovanja te spašavanjem dva velika europska projekta čija je realizacija u jednom trenutku postala upitna.

 

Pad prometa i gubici u poslovanju, zaostajanje za konkurentnim lukama i nedostatak tereta – poteškoće su to s kojima je u Luci Rijeka počela godina na izmaku. Sve je obilježilo, po riječima predsjednika Uprave Duška Grabovca ozbiljan nedostatak rasutog tereta, no srećom to se nadoknadilo drugim teretima . Uz to spašena su i dva velika europska projekta, vrijedna preko 30 milijuna eura, a tiču se uređenja lučkih površina na terminalima u Rijeci i Bakru. Njihovom realizacijom omogućit će se bolji uvjeti prekrcaja tereta. Koliko je to važno najbolje govore brojke jer čak 80% sredstava je bespovratno i s  realizacijom projekata trebalo bi se započeti tijekom sljedeće godine. Ostatak od 20% su vlastita sredstva Luke Rijeka

 

Iako je veliki dio posla odrađen još je uvijek veliki posao ispred riječke luke pa su tako potrebna i ulaganja u dizalice koje su, kako je rekao Grabovac, starije od njega, a to baš i nije tako jednostavno.  Uz ulaganja u opremu izuzetno je bitno i staviti u punu funkciju skladište na Škrljevu.