MARŠ BRODOGRADITELJA

Radnici 3. maja u petak ponovno na ulicama

Radnici 3. maja u petak ponovno na ulicama

Voda je došla do grla. U slučaju 3. maja možemo slobodno reći opet. Radnici 3. maja ponovno će na ulice. Ovog puta, na pola sata zatvorit će jednu od najfrekventnijih riječkih prometnica koja od Kantride vodi prema središtu grada.
Trećemajci će u podne krenuti sa zapadnog ulaza u škver. Liburnijskom i Zvonimirovom ulicom doći će do Mlake, a onda bivšom Industrijskom natrag u 3.maj.
Nakon traktora krenut će, očekuje se, oko 2 i pol tisuće trećemajaca. Organiziran dolazak najavili su i brodograditelji iz Kraljevice, umirovljenici te 200 studenata. Zahtjev je samo jedan – državna jamstva.
– Ukoliko na sjednici Vlade u četvrtak bude izdano jamstvo sve radnje i prosvjed će se odgoditi – rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju, Juraj Šoljić.
Bez obzira na to, nećemo dozvoliti zatvaranje brodogradilišta, posebno ne 3. maja. Idemo do kraja – nedvosmisleno tvrde sindikalisti.
– To kad kažem do kraja jasno je da pobuđuje vašu maštu, ali u onom trenutku kada nas prisile da dođemo do toga, onda mogu kupit kofere i otić svojim kućama jer nisu obavili svoj posao korektno i pošteno, mislim na hrvatsku Vladu i njezine ministre – kazao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.
– Ovo je prvi korak, drugi je Zagreb – dodaje Šoljić.
Za atmosferu prema kojoj su brodogradilišta rupe bez dna sindikati krive one koji su loše odradili pregovore s Bruxellesom.
– Mogli su pokazat na drugu stranu koliko je to u zadnjih 20 godina u ovoj državi popljačkano. A da se sad prozivaju ljudi koji su dali svoj život u brodogradilištima za 4 tisuće kuna, to je sramota, to je sramota – zaključio je Dragičević.