Međunarodni dan oboljelih od celijakije

IMG_20220516_091051

Međunarodni dan celijakije obilježava se  16. svibnja kako bi se javnost bolje upoznala s ovom bolešću.

Celijakija nije obična preosjetljivost na gluten, niti je alergija. To je kronična autoimuna bolest svih organskih sustava i psihe. Trajna je, doživotna nepodnošljivost glutena prisutna u do 3% (i više) stanovnika. Neprepoznata je u 97% oboljelih. Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1 do 2% stanovništva, piše Hrvatsko društvo za celijakiju.

Terapija je doživotno konzumiranje bezglutenske prehrane. Ako se celijakija ne liječi ili se nepravilno liječi, može doći do brojnih i ozbiljnih komplikacija. Pokreće upalne procese, uzrokuje više od 55 drugih bolesti, uključujući autoimune bolesti, karcinom, depresiju, osteoporozu. Liječenje celijakije podrazumijeva cjeloživotnu striktnu prehranu bez glutena. Stoga je oboljelima od celijakije teško hraniti se izvan kuće.

Udruga za celijakiju PGž Rijeka produžena je ruka zdravstvenog sustava koja pomaže u skrbi oboljelih, educira o bezglutenskoj dijetoterapiji, pruža informaciju o pravima pacijenata te olakšava svakodnevicu dajući sigurnu informaciju o celijakiji kao doživotnoj, autoimunoj bolesti, njenom praćenju i liječenju.

Udruga je preko EU Projekta FOCUS IN CD kreirala edukativnu platformu znanja za pacijente I liječnike. Informirajte se na linku:

www.sveocelijakiji.hr

Udruga za celijakiju vrlo je aktivna i sveobuhvatna, provodi različite projekte, od testiranja industrijskih proizvoda na količinu glutena, testiranja djece brzim testom za celijakiju, ostvaruje tuzemnu i međunarodnu suradnju s liječnicima, surađuje u medicinskim istraživanjima, potiče ugostitelje na uključivanje u pripremu sigurnih bezutenskih obroka, podiže svijest kreirajući predstave za djecu i knjižice za djecu i mlade…

Kontakt Udruge: celiac_rka@yahoo.com

Predsjednica: Marina Milinović