Međunarodni likovni natječaj „Mandrać“ uskoro će obojati ulice Voloskog

 

Danas je na konferenciji za novinare u vološćanskoj lučici najavljen međunarodni likovni natječaj MANDRAĆ – MANDRACCHIO 2022. koji će se po 35. put održati u tom malom, turističkom mjestu kraj Opatije, upravo u zagrljaju mandraća, okolnih uličica i skalinada koji tradicionalno posljednjeg vikenda u kolovozu postaju umjetnička galerija i mjesto stvaralaštva stotinjak autora, umjetnika i izlagača.

 

Ove godine manifestaciju organizira ustanova Festival Opatija u suorganizaciji sa Zajednicom Talijana Opatija, uz pokroviteljstvo Grada Opatije i sponzorstvo Turističke zajednice Kvarner i Hotela Miramar u Opatiji.

 Program za „Mali Mandrać“, likovni natječaj za djecu do 14 godina, najavile su Sonja Kalafatović i Norma Tuliak Srbulj iz Zajednice Talijana Opatija. Prijave se primaju u subotu, 27. kolovoza od 9 do 12 sati na pultu organizatora kod restorana Mili, a u 13 sati je proglašenje najboljih koje očekuju vrijedni poklon bonovi papirnice Melior iz Opatije. Dok iščekuju proglašenje, mali umjetnici mogu s početkom u 12 sati pogledati lutkarsku predstavu „Male tajne profesorice Šifrice“ prema tekstu i režiji Marije Maksimović nakon koje slijedi interaktivna radionica šifriranja.

 Centralno događanje Mandraća je u nedjelju, 28. kolovoza kada svoje radove izlažu i/ili na licu mjesta stvaraju lokalni i strani autori, najavili su Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija i Aleksandar Monar iz organizacijskog tima Festivala Opatija. Prijave za nagrade u kategorijama „Mandrać 2022.“ i „Ex Tempore“ primaju se od 9 do 12 sati na pultu organizatora. Autori koje svoje radove stvaraju na licu mjesta u kategoriji „Ex Tempore“ moraju ih izložiti na prostoru lukobrana do 13 sati na procjenu međunarodnom stručnom žiriju. Članovi međunarodnog žirija, Claudio Frank, predsjednik žirija i idejni začetnik natječaja „Mandrać“, Nataša Ivančević, muzejska savjetnica u MSU Zagreb i Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor odlučit će o pobjednicima, a svečana dodjela održat će se u 19 sati. Nagrade za kategoriju „Mandrać 2022.“ iznose 10.000,00 kuna (Prva nagrada), 6.000,00 kuna (Druga nagrada) i 3.000,00 kuna (Treća nagrada), dok nagrade u kategoriji „Ex Tempore“ iznose 8.000,00 kuna (Prva nagrada), 4.000,00 kuna (Druga nagrada) i 2.000,00 kuna (Treća nagrada).

 Nakon proglašenja, oko 20 sati počinje glazbeni program uz Kristinu Blondes i Marija Šimunkovića.

 „Mandrać“ je prepoznatljivi brend Voloskog i susjedne Opatije gdje tijekom vikenda zajedno dišu razni umjetnički žanrovi preko stotinu međunarodnih i lokalnih stvaraoca, (ulična) glazbena umjetnost i bogata ugostiteljska ponuda stoga ste pozvani da budete dio tog jedinstvenog mozaika i uživate u neposrednoj komunikaciji i opuštenom druženju u kreativnom i tolerantnom okruženju Voloskog.

Propozicije „Mandraća 2022.“ dostupne su na web stranici: https://www.festivalopatija.hr/program/mandrac-volosko/