Mesopust u Omišlju i Njivicama

omisalj_header

 

Mesopust je posebno doba u Omišlju i Njivicama, u zabavu i događanja uključuju se svi mještani te se upravo u ovo vrijeme posebno ističu aktivnosti naših karnevalskih udruga Omišjanski Babani i Babani Omišalj. Tokom maškaranog razdoblja, u Omišlju i Njivicama održat će se tri originalne manifestacije, kojima razvijamo autentičan način proslave ovoga karnevalskog razdoblja te tradicionalno otvorenje Mesopusta.

 

Otvorenje mesopusnih događanja i predaja ključeva grada održati će se 12. siječnja s početkom u 11.30 sati ispred zgrade Općine Omišalj. Ovogodišnji pust obavijen je velom tajne ali dobili smo informaciju kako će, svoj oproštajni govor na odlasku održati i aktualna predsjednica stoga dođite i uvjerite se sami tko je ove godine zaslužio čitanje presude u Omišlju.

 

Već tradicionalna manifestacija, Utrka kareta „Grand Prix Njivice 2020.“ održat će se u Njivicama (ulica Primorska cesta bb), 25. siječnja s početkom u 11:00, a veliko finale utrke je točno u podne. Svoje vozačke sposobnosti možete pokazati u dvije kategorije, juniori i seniori.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem mail adrese info@visit-omisalj-njivice.hr ili putem telefona 051/846 – 243.

 

Posebno mjesto u mesopusnom programu ima prepoznatljiva manifestacija, koja je Omišalj na jedinstven način stavila na gastronomsku kartu Krka i Primorsko-goranske županije.

U subotu, 01. veljače 2020.godine, od 13:30 sati na omišljanskoj placi testirat ćemo naše i vaše okusne pupoljke na još jednom Bljak festu! I ove godine svi posjetitelji moći će kušati specifične specijalitete pučke gastronomske baštine poput bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrica s roštilja, kiselice, maneštre od lignji i fažola te delicije kao što su svinjske oči, šporki prasac, broskva u bijeloj čokoladi… Program će voditi Dražen Turina Šajeta, degustacija sve hrane besplatna, a zabava je garantirana uz grupu Koktelsi!

 

Drugu godinu zaredom održati će se donatorska manifestacija posvećena tradicionalnom jelu Omišlja – makarunima ali od ove godine i sa naglaskom na slatko. „Makar i frite“ manifestacija je koja spaja makarunijadu i fritulijadu u jednu cjelinu. „Makar i frite“ održati će se 15. veljače 2020., na omišaljskoj placi od 13:00 sati a svi posjetitelji za simboličnih deset kuna moći kušati makarune spremljene u slanim i slatkim kombinacijama uz nezaobilazni desert – frite.