Mići Halubajski zvončari Tatjane Udović

IMG_20220117_100434

 

Kako bi obilježili Antonju 2022. Dan Sv. Antona, 17.1 , kada simboličinim puhanjem u rog, započinje vrijeme Pusta i „pusneh nemotarij“ Udruga za kulturu „Ča?“ predstavlja novu slikovnicu autorice Tatjane Udović „Mići Halubajski zvončari“.

Slikovnica je promovirana on-line postavljanjem video zapisa na YouTube kanal Udruge.

S ciljem upoznavanja djece s ritualnom praksom Halubajskih zvončara, nakon slikovnice „Halubajski zvončari“ (2012.) , nastala je priča „Mići Halubajski zvončari“ autorice Tatjane Udović

Autorica ovoga puta stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse.

U slikovnici je na dojmljiv način opisan prijenos ovog običaja s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja.

Priča je pisana čavavštinom, jer jezik čuva kulturu, a čakavština je jezik kojim se govori na Halubju.

Djeca primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca. 

Priča „Mići Halubajski zvončari“ tek je jedna u nizu bisera koju nam podastire autorica Tatjana Udović s ljubavlju za svoj halubajski kraj, piše recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat.

Slikovnica „Mići Halubajski zvončari“ doprinosi halubajskoj i kastafskoj kulturi kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom da su Halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro od strane UNESCO-a.

Predstavljanje slikovnice „Mići Halubajski zvončari“ možete pogledati na poveznici:

https://youtu.be/DIh1H12-UrE