Mir Božji – Hristos se rodi

vlcsnap-2020-01-07-14h46m11s219

Tradicionalnim pozdravom »Mir Božji – Hristos se rodi« danas čestitamo Božić vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti. U hramu Svetog Nikolaja se okupilo mnoštvo ljudi te slavilo dan rođenja Isusa Krista po julijanskom kalendaru.

– Svim sinovima I kćerima naše svete Crkve blagodat, milost i mir od Boga, Gospoda našega Isusa Hrista i Duha Svetoga uz radosni božićni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi, poručilo se s oltara.

Draga Vukoje Cupać odrasla je u Hercegovini te nam ispričala djelić pravoslavnih običaja za Božić iz njezinog djetinjstva.

– Iz Konavala smo donosili rakiju i vino jer ih nismo imali. Počeli bi se pripremati u 10. mjesecu. Preko ljeta bi se plele vunene čarape za polaznika. Za Božić smo obavezno morali imati na ražnju pečenje. Pekli bi janje, ili dva janjeta jer nas je bilo puno, prisjeća se Draga.

Polaznik je prvi gost u kući za Božić. Običaji variraju – od kraja do kraja, ali ono što je kod svih isto je osjećaj zajedništva. Dragi danas fali baš to.

– Moj sin je u Irskoj, a drugi je iz stigao iz Engleske, ali danas nije došao u crkvu. Sad bih zaplakala, tako sam žalosna. Nadala sam se zajedništvu, ali ga u kući nije bilo. Ovdje osjećam zajedništvo i ipak sam sretna, jer molim Gospoda, pričešćujem se redovito i nadam se da će se sve to jednog dana okrenuti – da ćemo biti zajedno, priča nam Draga.

Vjernici su svim građanima svijeta poslali poruke ljubavi I mira.

Bilo je I onih koji su izrazili nezadovoljstvo pozicijom manjina u Hrvatskoj te kazali kako se događaju sve češći napadi na srpsko stanovništvo, a javnost u dovoljnoj mjeri – ne reagira.