Mir i dobro

Uskoro počinje tradicionalna policijska akcija za mirnije blagdane

Uskoro počinje tradicionalna policijska akcija za mirnije blagdane

Kako bi se osigurali mirni i ugodni blagdani svim građanima 14. prosinca kreće akcija Policijske uprave primorsko-goranske, Mir i dobro. Akcija se već 16 godina provodi na području cijele Hrvatske. Prošle godine tijekom akcije oduzet je veliki broj pirotehničkih sredstava i oružja.
Želja za veselijim blagdanima donosi učestaliju uporabu pirotehničkih sredstava. Upravo na njih treba pripaziti jer nestručno i neoprezno rukovanje mogu dovesti do teških posljedica, nerijetko opasnih po život.
– Tijekom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana policija će biti nazočna na svim većim okupljanjima, a također ćemo provodit suradnju sa drugim tijelima kako bi spriječili prodaju alkoholnih pića i duhanskih proizvoda malodobnim osobama – rekao je voditelj Odsjeka za osiguranje, prevenciju, metodologiju rada i stručno usavršavanje policije, Njegomir Radović. Pirotehnička sredstva prvog razreda mogu se koristiti i prodavati tijekom cijele godine, ali ne osobama mlađim od 14 godina. Sredstva drugog i trećeg razreda mogu se prodavati isključivo u trgovinama oružja i streljiva, i to od 15 prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva drugog razreda mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a trećeg razreda osobama starijim od 18 godina.
Ona se mogu koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, a zabranjena je u zatvorenim prostorima kao i većim okupljalištima. Ne poštivanje tih zakonskih odredbi novčano će se sankcionirati.
U suradnji s Gradom 22. i 23. prosinca policija će na Korzu imati štand na kojem će se građani – djeca i odrasli – moći informirati o akciji i upoznati s posljedicama.