Mjesec borbe protiv ovisnosti

RIJEKA – Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Hrvatskoj obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem podizanja svijesti o posljedicama uporabe različitih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja.
 
Ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske obilježavanje je započelo u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Rijeci, u Osnovnoj školi „Viktora Cara Emina“ u Lovranu i Osnovnoj školi „Juraj Klović“ u Triblju te u Osnovnoj školi „Mario Martinolić“  u Malom Lošinju gdje su policijski službenici educirali sveukupno 121 učenika osmih razreda o problemima ovisnosti i posljedicama konzumiranja alkohola.  
 
Inače, tijekom čitave školske godine policijski službenici održavaju edukativna predavanja učenicima osmih razreda osnovnih škola i učenicima prvih razreda srednjih škola prema projektu „Zdrav za 5“, a tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti nastavlja se s educiranjem na način da se učenike upoznaje sa zakonskim odredbama te se dodatno radi na razvoju i usvajanju socijalnih vještina odupiranja pritisku vršnjaka i vještinama samokontrole. 
 
Ponašanje mladih pod utjecajem alkohola ili droga  često je neprimjereno, a može se manifestirati na javnom mjestu, kao i u školi, kada mogu biti opasni i za sebe i za svoju okolinu. Radi toga se učenike upoznaje s činjenicom da su prekršajno i kazneno odgovorni već od četrnaeste godine, kao i s mnogim prekršajima i kaznenim djelima koja nastaju pod utjecajem alkohola i droge. Učenike se nastoji osvijestiti da konzumacija alkohola i zlouporaba droga nije samo štetna za njihovo zdravlje, već uzrokuje i mnoge neprimjerene oblike ponašanja koji dovode do kazneno-pravnih sankcija.
 
Stoga policijski službenici tijekom edukacije naglašavaju važnost preuzimanja vlastite odgovornosti i savjetuju učenike da se u svoje slobodno vrijeme uključe u izvannastavne aktivnosti kao jedan od načina prevencije od sredstava ovisnosti i drugih oblika rizičnih ponašanja.
 
Policija do 15. prosinca nastavlja provođenje preventivnih aktivnosti u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti i u drugim mjestima i gradovima na području ove Policijske uprave.