Mještani Viškova pozivaju se na prezentaciju radova prve etape sanacije jame SovjakU cilju pravodobnog informiranja mještana Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Općinom Viškovo organizira javne prezentacije o planiranim aktivnostima na projektu sanacije jame Sovjak u utorak, 4. srpnja u 18 sati te u srijedu, 5. srpnja u 10 sati koje će se održati u dvorani Doma Marinići, na adresi Marinići 9.

Stručni tim zadužen za sanaciju jame Sovjak javnosti će prezentirati radove koji će se izvoditi u sklopu etape 1, a koji uključuju izgradnju prometno-manipulativne površina i radne zona za smještaj privremenih građevina i opreme u funkciji provedbe zahvata sanacije. Također će biti predstavljena mobilna aplikaciji za praćenje kakvoće zraka koja je povezana s mjernim postajama te ostale aktivnosti predviđene u ovoj etapi sanacije.

Inače, sanacija jame Sovjak jedan je od najzahtjevnijih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj. Radi se o prirodnoj krškoj vrtači u neposrednoj blizini obiteljskih kuća koja je u razdoblju od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije. Procjenjuje se da se trenutno u jami nalazi oko 150.000 m3 otpada.Sanaciju vrijednu oko 50 milijuna eura od kojih je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova vodit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će osigurati i ostatak novca.

Projekt će se provoditi u etapnim fazama – za Etapu 1 ishođena je građevinska dozvola te će radovi započeti 7. srpnja. Krajem lipnja predana je i sva projekta dokumentacija potrebna za ishođenje građevinske dozvole za Etapu 2. Fond će ovakva i slična javna događanja tijekom projekta kontinuirano organizirati kako bi lokalna zajednica pravovremeno bila informirana o svim projektnim aktivnostima.