Otvorena Mala barka: 12. smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi

Porinućem obnovljenog kvarnerskog guca i pasare u Mošćeničkoj Dragi svečano je otvorena 12. smotra i regata tradicijskih barki na jedra Mala Barka -Arca Adriatica 2021.

Porinućem obnovljenog kvarnerskog guca i pasare u Mošćeničkoj Dragi svečano je otvorena 12. smotra i regata tradicijskih barki na jedra Mala Barka -Arca Adriatica 2021.Održavanje 12. smotre i regate tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi, mogli bismo nazvati praznikom pomorske baštine, čiji odjeci sežu mnogo dalje od same Mošćeničke Drage. Naime, upravo je ovdje kreirana i definirana tradicionalna manifestacija, koja je po svojem sadržaju ogledni primjer, kako to zaista treba biti da bi u tome uživali i oni bez kojih regate i smotre ne bi bilo, znalci i ljubitelji pomorske tradicije, te oni koji znaju cijeniti promatrajući ljepotu i ples jedara na kristalnom, savršeno plavom moru.

Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine u fokusu su EU projekta „Arca Adriatica“ (iz programa Interreg Italija – Hrvatska) u sklopu kojeg se održava dražanska manifestacija. Arca Adriatica obuhvaća 10 partnera, i to 5 na hrvatskoj strani, od kojih je PGŽ vodeći partner, te 5 na talijanskoj strani, koji svi u zajedničkim aktivnostima promoviraju kulturno-turističku destinaciju kroz implementaciju pomorske baštine u ponudu kulturnog turizma.

U trodnevnom programu u Mošćeničkoj Dragi uživat će se u tradicijskom jedrenju, promatranju, upoznavanju starih zanata i vještina, u otkrivanju nepoznatih detalja, u učenju o maritimnoj baštini, uživat će se u okusima i mirisima gastronomske ponude u 12 lokalnih restorana i barova, u zvukovima glazbenog dijela programa, u panoramskim vožnjama barkama, u izložbi tematskih fotografija i sajmu eko-etno proizvoda, a zasigurno će veliku pažnju privući obnovljen, gostujući brod Lošinjski loger Nerezinac, kao interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja.

Svakako će za svakog biti ponešto zanimljivo, a organizator se pobrinuo za poštivanje epidemioloških mjera.

Kategorija