Završen mural “Naprvo” na ulazu u Riječki tunel

:Ulaz u riječki tunel kraj katedrale svetog Vida dobio je novi izgled, puno vidljiviji posjetiocima, a rezultat je suradnje Turističke zajednica Grada Rijeke i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Šest dana trajalo je oslikavanje murala čije je idejno rješenje mlade umjetnice i vanjske suradnice Akademije, Dorie Valković, odabrano u sklopu zajedničkog projekta Turističke zajednice grada Rijeke i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 

-“Ideja je bila najviše koja je funkcija ove fasade, zida, ok , ako je turizam na veći broj posjetioca, ljepote našeg grada, jednostavno.Mural funkcionira i s otvorenim i zatvorenim vratima. Koristila sam njihov vizualni identitet, ispoštivala, dalje o motivima prošli par varijanti, dvoglavi orao i dizalice, rekla je Doria Valković.

Za samu izradu bilo je potrebno sveukupno šest dana po četiri sata rada koliko je svojoj asistentici na faksu asistirala Marta. Obje su izrazile veliko zadovoljstvo što su mogle raditi na ovakvom projektu. Njihov rad pratili su i turisti i građani.

-Došli bi, i ostali, pitali što se radi, zašto, turisti su nas i slikali bilo im je fora, rekla je Marta Licul.

Mural „Naprvo!”, likovno rješenje mlade autorice koja, uz pomoć studentice Marte Licul, svoju ideju jučer provela u djelo, vizualno privlači i poziva posjetitelje u Riječki tunel zahvaljujući kružnoj centralnoj kompoziciji s bijelim koncentričnim kružnicama koje na crnoj pozadini vizualno odskaču te je njihov kontrast vrlo moćan i vidljiv s velike udaljenosti.

Prateći kružnu kompoziciju, na muralu će osvanuti poznati motivi kulturno – povijesne i industrijske baštine Grada Rijeke koji će obasjati ulazna vrata tunela u dinamičnoj izvedbi. Mural je osmišljen da vizualno funkcionira s otvorenim i zatvorenim vratima, zahvaljujući dizajnu oslikanom na samim željeznim vratima. 

Paleta boja koja prati prepoznatljiv identitet tunela RI, a uključuje crnu, crvenu i bijelu boju, čini mural prikladnim za sva godišnja doba, imajući na umu razna događanja u tunelu, od božićnih do ljetnih noćnih zabava. Cilj murala, kako i sam naziv upućuje, nije jedino da privuče posjetitelje, već da obogati iskustvo prolaska kroz tunel RI.