Muzej grada Rijeke osvanuo u bojama riječke zastave

Učestali prigovori dijela sugrađana na kockastu zgradu Muzeja grada Rijeke, čije su im velike bijele površine, kažu, „dosadne“, „vape za bojama“ i „fali im vedrine“, konačno su pali na plodno tlo. Zgrada je jutros osvanula odjenuta u vedre boje, koje su smjesta unijele živost u izgled toga dijela grada. I to prave riječke boje, one s povijesne gradske zastave, uključujući gradski grb.

Iako se čini da se sve dogodilo preko noći, istina je drukčija. Muzealci su već koncem prošle godine krenuli u pregovore s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Rijeci o mogućosti intervencije na svojoj fasadi. Zgrada je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske i svaki zahvat na njoj mora dobiti zeleno svjetlo konzervatora. Ono je nedavno stiglo i rezultat možemo jutros vidjeti. Zelena se u ovom slučaju pretvorila u crveno-žuto-plavu.

Prve impresije Riječana pozitivne su. Mada ima i onih koji se pitaju zašto baš grb i zastava? Iz Muzeja imaju spreman odgovor – ako od nekoga u Rijeci treba očekivati takvo što, onda je to Muzej grada. On je čuvar riječkih povijesnih priča, pa neka se to vidi već na prvi pogled. Domaćima lijepo, strancima poučno.