Na Pećinama vozio u suprotnom smjeru pod utjecajem alkohola i izazvao prometnu nesreću

sign-304981_1280

Vozio u suprotnom smjeru pod utjecajem alkohola i izazvao prometnu nesreću

 

Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je i prošlog vikenda pojačano nadzirala promet te evidentirala ukupno 261 prometni prekršaj. U tom razdoblju su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, kao i ostale prekršaje kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzina kretanja vozila – 85 prekršaja, slijedi 16 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim osam prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, kao i šest prekršaja upravljanja neregistriranim i neispravnim vozilom. Osim spomenutih, evidentirana su i dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te ostalih 129 prekršaja, a između prekršitelja zabilježen je i jedan recidivist.

Najveće prekoračenje brzine evidentirano je na području Vrbovskog u nedjelju, 9. veljače. Na autocesti A6 kod vijadukta Osojnik u 11.15h osobno vozilo marke Kia, zagrebačkih registracijskih oznaka, kretalo se u smjeru Zagreba brzinom 190 km/h na mjestu gdje je ograničenje propisano na 110 km/h.

Tijekom ove aktivnosti ukupno je alkotestirano 77 vozača. Što se tiče evidentiranih koncentracija, sedam vozača je imalo koncentraciju alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, pet iznad 1,50 g/kg, a po dvoje vozača je bilo s koncentracijom između 1,01 do 1,50 g/kg, i s koncentracijom do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).

Najveća koncentracija alkohola od 1,98 g/kg izmjerena je u nedjelju, 9. veljače, 47-godišnjoj vozačici osobnog vozila marke Renault, riječkih registarskih oznaka, kod Kupjaka gdje je izazvala prometnu nesreću. Do nesreće je došlo oko 8.10 sati kada je krećući se DC-3 izgubila nadzor nad vozilom i udarila o metalnu zaštitnu ogradu. Vozilo se od jačine udarca okrenulo i prevrnulo na kolniku. U nesreći je 47-godišnjakinja zadobila lakše ozljede. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola i izazivanja prometne nesreće, 47-godišnjakinja je prijavljena prekršajno s predloženom novčanom kaznom od najmanje 11 000 kuna i izricanjem zabrane upravljanje vozilom na rok od šest mjeseci.

Uz opisani događaj, u subotu, 8. veljače u Rijeci je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću 24-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije. Oko 15.30 sati u ulici Šetalište XIII divizije upravljao je vozilom marke Volvo, riječkih registracijskih oznaka, u suprotnom, odnosno zabranjenom smjeru, te je kod raskrižja s Cindrićevom ulicom udario u osobno vozilo marke Renault, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljala 66-godišnja hrvatska državljanka. Vozačici je medicinska pomoć pružena u KBC Rijeka gdje su joj dijagnosticirane teške ozljede. Provjerom je utvrđeno kako je 24-godišnjak upravljao vozilom pri koncentraciji alkohola od 1,29 g/kg. Makedonski vozač je zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku.

 

Inače, tijekom vikenda su se dogodile 22 prometne nesreće, u kojima je jedna osoba teže, a sedam ih je lakše ozlijeđeno. U cilju smanjenja broja nesreća i ozlijeđenih osoba, pozivamo sve sudionike u prometu, posebice vozače, na dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila.