Na području Valunskog zaljeva postavljen umjetni riblji greben

umjetnigreben1

Nakon što je Zadarska županija postavila prvi umjetni riblji greben, tijekom prošlog vikenda umjetni greben se postavio i na području Primorsko-goranske županije, na otoku Cresu, u uvali Sveti Petar u blizini Valuna.

 

Umjetni podvodni greben osmišljen je radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje kao korak za očuvanje sve više ugroženih resursa ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama, te ujedno predstavlja i mogućnost širenja gospodarskih aktivnosti kroz moguće prepoznatljive oblike gospodarenja u ribolovu i turizmu.

 

Greben se sastoji od niza od osam elemenata koji su se izradili na kopnu i zatim su se u skupini položili na morsko dno. Moduli su perforirani betonski elementi, oblika krnje šuplje i perforirane piramide. Ronilačka ekipa tvrtke AQUA SUB d.o.o. je prema idejnom projektu izradila betonske elemente, izvršila montažu istih te ih spustila u more gdje su potopljeni i međusobno složeni.

 

Planirani zahvat proveo je Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a.

Valja napomenuti kako će se nakon postavljanja grebena provoditi monitoring od strane stručnjaka za podvodne znanosti. Pratit će se što će se događati, koji organizmi i koje vrste ribe će nastanjivati greben, čime će se doći do odgovora na pitanja o pojavi nekih novih vrsta te koji organizmi će se skupljati na dnu grebena gdje je veća dubina, a koji na njegovom vrhu.