Naći će se rješenje za obnovu lansirne rampe torpeda

Lansirna Rampa Torpedo

Lansirna rampa torpeda na Mlaki godinama je u lošem stanju. Mnoge zanima što je sa obnovom ovog simbola industrijske baštine Rijeke.

– Nakon urušavanja krova, mi smo s konzervatorima pristupili saniranju istog, izradili smo studiju koja pokazuje da je obnova rampe torpeda puno skuplja nego rušenje i izgradnja nove. I za sad smo na tome, stali, naredne korake ćemo definirati vrlo skoro – rekao je ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa.

Lansirna rampa torpeda nalazi se na području Lučke uprave Rijeka. S ravnateljem, složio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Grad Rijeka, je napravio kompletnu snimku te studiju rampe, naglasio je.

– Ne moramo se zavaravat činjenicom da se lansirna rampa može obnovit. Možemo napravit repliku lansirne rampe točno onakve kakva je bila. Jer jednostavno oni nosivi stupovi su u takvom stanju da njih jednostavno treba zamijenit, oni se ne mogu pokrpat – dodao je Obersnel.

Ali to ne znači da se neće naći rješenje, poručili su.

– Ako grad podržava, ako je to gradu bitno, ako je to nešto što koristi gradu, treba sjest, dogovorit se i vidjet koje financijske mogućnosti stoje pred nama – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Lansirna rampa izgrađena je 1930. godine i dio je ugasle tvornice za proizvodnju torpeda. Poznata je kao prva građevina u svijetu za testiranje zrakoplovnih torpeda.