Nacionalni Stožer: Covid potvrde se uvode u državne i javne službe te u škole od 15.studenog

thumbs_b_c_f7befe5c2528e021e7b2c63986ef8bcc

 

Ministar Davor Božinović najavio je nove mjere na sjednici Stožera. 

“Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 prisutnih osoba, osim ako je riječ o okupljanju na kojem su isključivo osobe s EU digitalnom covid potvrdom.

Za to su nadležni lokalni stožeri civilne zaštite.

Pooštravaju se mjere za sva okupljanja u zatvorenim prostorima, u kojima će, osim covid potvrde, obvezno biti i korištenje medicinske zaštitne maske za lice i održavanje fizičkog razmaka.

Potvrde se uvode u državne i javne službe. Idućih dana će se donijeti nove odluke i potvrde će biti preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti. Za sve državne službenike i namještenike i zaposlenike društava u vlasništvu države i lokalnih uprava.

Odnosi se na sve državne i javne službe. I za one koji su zaposleni na sustavu obrazovanja.

Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno.

 Sve stupa na snagu 15.11

Ovisno o stanju, proširiti će se upotreba potvrdi na kafiće, restorane,najavio je Božinović.

“I dalje vrijedi zabrana okupljanja na otvorenom ako je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju, osim ako se radi o okupljanju na kojem su samo osobe s digitalnom covid potvrdom.Iznimno će se moći, bez covid potvrde, samo ako to odobri HZJZ i uz strogo održavanje epidemiološkog okvira koji mora potvrditi HZJZ.”

“Sva javna događanja i okupljanja obavezno moraju završiti u 24 sata. Izuzetak su samo kino projekcije koje su započele do 23 sata i koje mogu završiti i iza 24 sata.

Također i svadbene svečanosti na kojoj svi prisutni posjeduju EU digitalne covid potvrde, moraju završiti najkasnije do 2 sata”, rekao je Božinović

Na pitanje o obaveznom cijepljenju odgovorio je : Nije obavezno cijepljenje. Ako se ne želite cijepiti ne može vas nitko na to natjerati, ali možemo u cilju zaštite, ići, ako budu ovakvi brojevi, u smjeru da se za neke djelatnosti i situacije uvede covdi potrvda samo na temelju cijepljenja ili preboljenja. dakle, ne na temelju testiranja. Ako stanje ne bude bolje to će vrijediti od 4.1.