Najavljena Rijeka tehnologije, sudjeluje i Zoran Vakula

Najavljen bogat program ”Rijeke tehnologije”, manifestacije koja će se održavati tijekom sljedećeg tjedna, a njome ujedno počinje obilježavanje 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci.

Najavljujući događanja kojima je cilj promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na području tehničkih i prirodnih znanosti, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija na konferenciji za medije istaknula je da je riječko Sveučilište godinama poznato po aktivnostima kojima se popularizira znanost te da “Rijeka tehnologije” postaje tradicija.

„Rijeka tehnologije ponudit će Rijeci ‘science museum’. Naši će fakulteti otvoriti svoja vrata građanima, koji će se, posebno djeca i mladi, imati prilike upoznati s čarima znanosti i tehnologije. U eri kulture neznanja i određene podozrivosti prema znanosti, u obvezi smo pokazati javnosti što je znanost te kako ona razvojem tehnologija unaprjeđuje naše živote u cijelosti“, rekla je rektorica.

Mladi će znanstvenici kroz ‘ted-talkove’, odnosno kratke prezentacije predstaviti svoja istraživanja, a iz izuzetno bogatog programa, rektorica je izdvojila medijsku zvijezdu Zorana Vakulu koji će u Vijećnici Grada Rijeke održati popularno-znanstveno predavanje. Građanima će to biti i prilika iz prve ruke upoznati se s riječkim tehnološkim postignućima, a osnovnoškolskoj populaciji na raspolaganju će biti i niz zanimljivih radionica.

„Kod mladih želimo afirmirati tehničke struke, jer to su deficitarne struke i tržište traži stručnjake tehničkih profila. Naše Sveučilište ima tradiciju i kapacitet za obrazovanje vrhunskih stručnjaka. Naši studenti tehničkih usmjerenja često rade već tijekom viših godina studija, a na tržištu se pokazuju iznimno konkurentnim. Na Sveučilištu se događaju brojne aktivnosti i želimo javno pokazati i koliko su one značajne za grad, regiju pa onda i državu, rekao je prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika.

”Rijeku tehnologije” organizira Sveučilište u Rijeci sa svojim sastavnicama: Tehničkim fakultetom, Građevinskim fakultetom, Pomorskim fakultetom, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Fakultetom za matematiku, Fakultetom za fiziku i Centrom za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te u suradnji s Centrom tehničke kulture i Domom mladih Rijeka.

Letak programa dostupan je na poveznici.