Najljepša drvena brodica jedrilica Eufemia u vlasništvu Marina Ferenčića

Najljepša drvena brodica jedrilica Eufemia u vlasništvu Marina Ferenčića

Devetu godinu zaredom Županijska lučka uprava Crikvenica održala je natječaj za izbor najljepše drvene brodice s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje su dio crikveničke i hrvatske tradicije. Županijska lučka uprava Crikvenica već dugi niz godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila, a dobitnik nagrade za najljepšu drvenu brodicu u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez.

O pobjedniku natječaja koji je bio otvoren od 6. svibnja do 15. svibnja, odlučilo je povjerenstvo u kojem su bili Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić, a kriteriji odabira su bili kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam.

Ove godine najljepšom drvenom brodicom proglašena je sportska jedrilica Eufemia registarske oznake CK 28 vlasnika Marina Ferenčića iz Crikvenice, privezana u luci Črni mul u Crikvenici.
Pobjednica natječaja u vlasništvu je gospodina Marina Ferenčića od 1977. godine, kada ju je izgradio Anton Jurić, brodograditelj iz Klimna. Jedrilica je građena po tipu Halcyon 27, dužine je 8 metara i širine 2,40 metra. Radi se o jedrilici sa kabinom i djelomičnom palubom tipa kuter, građena je iz drva i to konstrukcija od hrastovine, oplata od smrekovine, kabina od mahagonija. Način gradnje oplate je dodirni, oblik pramca je kosi, a od opreme posjeduje jedra. Zanimljivost je da je jedrilica dobila ime po vlasnikovoj noni Eufemiji.
Eufemia sudjeluje na brojnim regatama i to to pod zastavom Jedriličarskog društva Val iz Crikvenice, čiji je Marino Ferenčić dugogodišnji predsjednik. Od značajnih rezultat ostvarenih na regatama, vlasnik jedrilice izdvojio je 1. mjesto na prošlogodišnjoj Fiumanki u grupi šest obiteljskih krstaša, te prvo mjesto na regati drvenih jedrilica u Splitu – Labud classic.