Najveća brzina i alkohol na području Gorskog kotara

vlcsnap-2019-12-31-11h07m11s601

Tijekom proteklog vikenda prometna policija je na području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama radi prevencije počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Sveukupno je zabilježeno 406 prometnih prekršaja, i to: 178 prekršaja prekoračenja brzine, 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 41 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 22 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, tri prekršaja upravljanja vozilom unatoč važećoj zabrani, po dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom i prije stjecanja prava na upravljanje te još 145 različitih prometnih prekršaja.

Najveća brzina izmjerena je 3. siječnja oko 12.10 sati kod vijadukta Zečeve drage gdje iz smjera Zagreba u smjeru Rijeke, osobnim vozilom marke Audi, splitskih registracijskih oznaka vozač upravljao brzinom od 189 km/h unatoč ograničenju brzine od 110 km/h.

U ovom razdoblju alkotestiran je 161 vozač, a od 13 vozača s nedozvoljenom koncentracijom alkohola, šestorici je izmjerena koncentracija alkohola između 0,51 i 1,00 g/kg, petorici između 1,01 i 1,5 g/kg, a dvojici iznad 1,51 g/kg.

Najveća koncentracija alkohola od 2,20 g/kg izmjerena je 51-godišnjem vozaču osobnog vozila marke Peugeot, delničkih registracijskih oznaka, koji je zaustavljen jučer, 6. siječnja oko 16 sati u Ravnoj Gori. Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama zadržan je u službenim prostorijama policije te će biti doveden na nadležni sud.

Uz spomenutog 51-godišnjaka, u ovom razdoblju su zatečena još dva recidivista. Njih trojica počinila su ukupno četiri prometna prekršaja, i to: dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te prekršaje upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane i prije stjecanja prava na upravljanje.

Inače, u ovom razdoblju dogodile su se 24 prometne nesreće, u kojima je jedna osoba teže, a jedna je osoba lakše ozlijeđena. Teško je ozlijeđen 51-godišnji vozač, koji je neprilagođenom brzinom upravljao neregistriranim mopedom marke Tomos i bez zaštitne kacige. Stradao je u prometnoj nesreći koja se dogodila 4. siječnja oko 19.30 sati na čabarskom području.

Policija će pojačano nadzirati promet na cestama i narednog vikenda radi čega pozivamo vozače i druge sudioniku u prometu na dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa