Nakon brzine i alkohola mobitel je treći uzrok stradavanja u prometu

277785198_7522816207743546_5477520361418818126_n

U prvih devet mjeseci 2022. godine život je u prometnim nesrećama izgubilo 225 osoba. Čak 25 posto više nego u istom razdoblju lani. Više su brojke ove crne statistike i kod teško i kod lakše ozlijeđenih osoba, a one nam govore o tisućama stradalih na cesti. LJudski faktor kao uzročnik prometnih nesreća prisutan je u više od 95 posto slučajeva. Mobitel je već treći uzročnik stradanja u prometu! Što sve možemo učiniti da se ove strašne brojke stradalih počnu smanjivati. Jako puno. Osvijestiti vlastitu odgovornost u prometu, osvijestiti loše i opasne navike i ponašanja, prvi je i najvažniji korak na tom putu.

Dan bez mobitela u prometu’ je kampanja za smanjenje korištenja mobitela dok smo za volanom, dok kao pješaci prelazimo prometnice, dok bicikliramo.

Bez obzira kako prometujemo, u jednom smo gotovo isti, od mobitela se ne odvajamo. Više od 90 posto vozača telefonira za volanom, svaki treći biciklista i svaki drugi pješak dok prelazi prometnicu. Iako većina ispitanika u našem istraživanju navika korištenja mobitela u prometu misli da je ono opasno, ne bi ih mijenjali ni pod cijenu trostrukih kazni.

Policija je mobitel kao uzročnika teških prometnih nesreća stavila na treće mjesto. Uz bok brzini i alkoholu.

Dan bez mobitela u prometu obilježava se 21. listopada uz moto Svaki dan bez mobitela u prometu  dobar je  dan

 

FOTO: Inicijativa Dan bez mobitela u prometu /Facebook