Napojnice se mogu davati karticom: Provjerili smo kako to funkcionira

Napojnice, tradicionalni način izražavanja zadovoljstva uslugom u turizmu i ugostiteljstvu, dobile su modernu nadogradnju od 1. siječnja ove godine.Za zahvalu osoblju više neće biti potrebna gotovina, od sada prolaze i kartice. Mogućnost je to koju pozdravljaju i konobari i gosti.

-“Smatram da je to jako dobro jer turisti većinom plaćaju karticama, a ne nose gotovinu sa sobom tako da mislim da je to jako jako dobro, poručila je konobarica Mariela.

-“Ljudi koji rade i trebaju dobiti, dosta je država uzimala, ako će netko nekoga počastiti, ako je konobar brz, hitar, uredan, pristojan, zašto ne, to nek ostane njima, smatra Vitomir.

Naravno, uvođenje ovakve prakse ne dolazi bez izazova. Potrebno je prilagoditi programski sustav pos uređaja i blagajne. Najviše posla u cijeloj priči ipak će imati računovodstvo.Vrijeme prilagodbe tek slijedi, potrebno je educirati osoblje i naviknuti goste za ovu mogućnost kako konobari ne bi ostali zakinuti za napojnice čiji je godišnji neoporezivi limit 3300 eura. Pogledajte videoprilog