Napokon rade

Mjerne stanice za kakvoću zraka u Kostreni nakon jednomjesečne obnove puštene su u rad

Mjerne stanice za kakvoću zraka u Kostreni nakon jednomjesečne obnove puštene su u rad

Mjerne stanice za kakvoću zraka u Kostreni nakon jednomjesečne obnove puštene su u rad. Stanice koje su više bile u kvaru nego što su radile, sada bi napokon trebale ispuniti svoju svrhu.
Zbog dotrajalosti opreme i tehničkih problema na imisijskim mjernim stanicama na lokacijama Paveki, Vrh Martinšćice i Krasica sredinom prosinca prošle godine počelo se raditi na njihovoj obnovi, a sve je završeno početkom ovoga tjedna. Novim mjernim postajama, poručuju iz Ine, osigurat će se bolje praćenje kvalitete zraka u okolici rafinerije Urinj i na taj način pridonijeti kvaliteti života. Podatke mjerenja pratit će Nastavni zavod za javno zdravstvo.
Nove postaje radit će na istom principu kao i dosada, no uz već mjerene parametre dodat će se i neki dodatni, kao što su amonijak, merkaptani, lebdeće čestice. Kritične razine sumporovog dioksida zabilježene prošli tjedan na sreću su se vrlo brzo spustile, no da je takvo stanje potrajalo nekoliko dana zdravlje mještana, posebice rizičnih skupina, bilo bi ozbiljno ugroženo.
– Najčešće takve pojave se manifestiraju kao nadraženost dišnog sustava, iritacija očiju, crvenilo, svrbež, kašalj – rekao je voditelj Odsjeka za kontrolu zraka u NZZJZ, Goran Crvelin.
Na četvrtoj mjernoj postaji Ina inženjering koja je fizički najbliža rafinerijskim postrojenjima također će se ugraditi nova mjerna oprema. Za vrijeme remonta postaja neće raditi otprilike mjesec dana, poručuju iz Ine.