Naš autizam je stanje – sustav je bolestan: Obilježavanje Svjetskog dana autizma na Korzu

Simboličnim-puštanjem-balona-obilježen-današnji-Svjetski-dan-autizma-1-1

 

U petak 1.travnja na Korzu Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka obilježit će Svjetski dan autizma..

 Pod motom „Naš autizam je stanje – sustav je bolestan.“ uz prisustvo djece,djelatnika iz vrtića,škola i ustanova u 12 sati bit će pušteni baloni u zrak.

-“Ovim motom želimo ukazati na razliku između riječi stanje i bolest, obzirom da se autizam i dalje naziva bolešću, a po svojoj definiciji on je stanje tj. razvojno odstupanje . Također želimo ukazati da unatoč  43 godine borbe roditelja Hrvatske, nije riješena problematika unutar sustava kada su u pitanju prava i potrebe osoba s autizmom u svim sferama; zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, poručila je predsjednica Udruge Lidija Penko

Autizam je kompleksno stanje koje zahtjeva kvalitetnu međuresornu podršku. Svaka osoba s autizmom svoj je mali svemir potreba, ljubavi, strahova, uspona i padova te svaka ta osoba zaslužuje bolje od ovoga što imamo danas. Sustav probira i dijagnostike je u povojima te opterećen listama čekanja. Rana intervencija za djecu gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta.

-“Obrazovni sustav je nedovoljno educiran i kapacitiran za inkluziju u vrtiće i škole, Institucije u sustavu vode borbe s birokratskim zaprekama i slijepim ulicama. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života. Udruge su slaba brana od bujice potreba, financiraju se kroz sporadične projekte i učestalo su izložene administrativnom nasilju, a dobar dio njih uz zagovaranje radi posao sustava da bi pružio bar neku podršku.  Sustav koji bi nam trebao biti saveznik je JE BOLESTAN.poručila je Penko

Ove godine Udruga jee pored tradicionalnog obilježavanja i puštanja balona kreiraliakratki upitnik za osobe s autizmom, roditelje, rodbinu, stručne osobe, da  napišu koji im je problem najveći a ne uspjevaju ga riješiti, što ističu da bi trebalo riješiti pod hitno, kako bi sva ta pisma  predstavili Vladi i Premijeru u cilju traženja hitnog djelovanja. Pored upitnika na web stranicama svih udruga SUZAHa, na štandu će u tu svrhu biti veliko uskršnje jaje sa ladicom za  pisma.

Svjetski dan autizma u cijelom svijetu obilježava se 2.travnja