Natječaj Čovjek u Fotoklubu Rijeka

Ako je čovjek jedino živo stvorenje ove planete koje predstavlja najviši stupanj evolucije i koji svojom intelektualnom i svakom drugom aktivnošću generira tu istu evoluciju, onda je on na vrhu piramide života. No, isti je taj čovjek, sa svim svojim afirmativnim i pozitivnim pretpostavkama, istovremeno najveći razgraditelj svega što je stvoreno i svega što je sam stvorio. On i gradi i razgrađuje. Ta dualnost čovjeka nerazjašnjivi je fenomen koji je prisutan i neizbježan kroz cijelu povijest. Čovjek nije sam, već je u određenom duhovnom, emocionalnom i prostornom okruženju u interaktivnom odnosu. Taj cijeli koloplet uzajamnosti unutrašnje arhitekture čovjeka, prirodnog ambijenta i prostora koji je sam stvorio čini misterij života i opstanka na ovoj planeti.

Dakle, što je i gdje je čovjek? Je li on, kako je to ustvrdio stari grčki filozof Protagora, …mjerilo svih stvari…?  Upravlja li čovjek svijetom oko sebe, a prvenstveno vlada li samim sobom ili … ?

Fotografija neće dati odgovore na ova filozofska pitanja, ali može dati niz malih slikovnih priloga o raznim okolnostima i kontekstima toga istog čovjeka.

Zadatak je fotografa da ovu kompleksnost i lepezu kojekakvih shvaćanja i poimanja čovjeka interpretiraju na originalan način. (Borislav Božić)

Nagrade na ovom natječaju su:

Nagrada Đoko Milekić – sastoji se od plakete uz koju ide i pripadajuće tiskano priznanje s tekstom obrazloženja i novčani dio od 200,00 €

Diploma – tri ravnopravne diplome u tiskanom obliku i novčani dio od 100,00 €  po Diplomi

Pohvala – tri ravnopravne pohvale u tiskanom obliku

Kalendar natječaja:

16. 1. 2023. zadnji dan prijave do ponoći

24. 1. 2023. otvorenje izložbe u Galeriji Principij

NAGRADE

U Fotoklubu Rijeka 2010. godine utemeljili smo dvije važne nagrade posvećene našim bivšim članovima, a to su Nagrada Đoko Milekić i Nagrada Egon Hreljanović. Cilj utemeljenja ovih nagrada je trajno sjećanje na važne riječke fotografske autore čiji stvaralački dosezi svojom snagom i originalnošću pripadaju ne samo riječkoj i hrvatskoj već i aktualnoj europskoj povijesti fotografije.

Đoko Milekić pripada povijesti riječke i hrvatske fotografije kao vrlo značajno autorsko ime. Njegov autorski rad nije dosad u potpunosti istražen i vrednovan u kontekstu vremena i prostora u kojem je živio i stvarao. Posthumno je spomenut i uvršten u izložbi Sedmorica riječkih fotografa iz sedamdesetih koju je radio g. Ervin Dubrović 2007. godine u Muzeju grada Rijeke. Bio je tiha i povučena osoba i sa svim svojim bićem posvećen fotografiji i fotografskom stvaralaštvu. Živio je i stvarao u vrijeme Jugoslavije pa je bio prijatelj s mnogim riječkim, hrvatskim i jugoslavenskim autorima. Odlikuje ga originalan pristup temama koje je interpretirao te tehnički perfekcionizam u izradi fotografija. Ta posvećenost tehničko-tehnološkom statusu fotografije bila je u svrhu što bolje realizacije stvaralačkih ideja. Zbog svojih i umjetničkih, i ljudskih vrlina uvažavale su ga sve generacije fotografskih autora. Ovo utemeljenje nagrade i njeno dodjeljivanje na međunarodnim izložbama koje organiziramo samo je mali doprinos da riječka i hrvatska fotografija bude vidljivija i mali dug autoru koji je temeljio glavne fotografske tokove svog vremena.

Pravila natječaja i Prijavnica nalaze se ovdje: https://fotoklubrijeka.hr/covjek-2/