Neka bude Orijent

Neka bude Orijent, riječi su koje je davne 1919. godine izgovorio Franjo Matković birajući ime za novoosnovani nogometni klub sa Sušaka. Danas, čitavo stoljeće kasnije, iste riječi nosi monografija autora Marinka Lazzaricha izdana povodom sto godina postojanja kluba.

 

vlcsnap-2019-12-11-15h58m39s811

Priča o Orijentu duga sto godina ispričana je na 450 stranica. U prvom dijelu knjige autora Marinka Lazzaricha nalazi se povijesni pregled događanja na Sušaku, na zelenom travnjaku i iza njega. Zatim dio posvećen legendama sušačkog nogometa, trenerima, igračima, djelatnicima, omladinskom pogonu, navijačima. Treći dio knjige donosi statistički pregled rezultata po sezonama od 1919. do danas sa svim imenima, sastavima i strijelcima. Osim sportske dimenzije, tu si i povijesni detalji – prijelomni društveni politički događaji proteklih sto godina. A bilo ih je mnogo.

Godinu dana trajalo je istraživanje, sakupljanje dokumenata, fotografija, sjećanja i svjedočanstava. Našlo se tu svega. Dokumenata iz sedamdesetih godina, doba razvoja sporta u Rijeci, veliki uspjesi osamdesetih godina u kupu bivše države, nemirne devedesete pa novo tisućljeće, odlazak kluba u stečaj i onda novi početak.

– Ova je godina za Orijent bila uspješna na više razina, stabilizirao se klub, obnovljen je stadion, stigli su sportski uspjesi, a na Krimeji su se ponovno počele okupljati sve generacije, rekao je predsjednik HNK Orijent 1919 Saša Matijaš.

Legendarna rečenica Neka bude Orijent tako je bijelim slovima otisnuta na naslovnici monografije, a sam Orijent zlatnim slovima upisan u povijest hrvatskog nogometa.