Nikola Tesla motiv je novog filatelističkog izdanja Hrvatske pošte

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. prosinca četvrtu po redu kriptomarku izdanu u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Motiv na kriptomarki je najpoznatiji hrvatski znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav. Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a marka nominalne vrijednosti 50,00 kn tiskana je u 30.000 primjeraka.

Kupnjom kriptomarke dobivate fizičku poštansku marku koju možete iskoristiti za slanje pošiljaka te digitalnu marku u obliku nezamjenjivog tokena (NFT-a). Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i fizičke marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Digitalno izdanje kriptomarke dostupno je u pet različitih kategorija, svaka s motivom jednog od Teslinih izuma. Najekskluzivniji digitalni motiv, dostupan u samo 2000 primjeraka, Teslin je pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju, a Teslina turbina dostupna je u najviše primjeraka, njih 10.000. Teslina zavojnica digitalni je motiv dostupan u 8000 primjeraka, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6000 primjeraka, a digitalni motiv Teslina broda na daljinsko upravljanje u 4000 primjeraka