No Borders Orchestra stigao u Rijeku i započeo s probama

U Rijeku je stigao simfonijski orkestar sjajnih profesionalnih glazbenika iz zemalja bivše Jugoslavije koji već niz godina zajedno nastupaju povezujući glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvu.

No Borders Orchestra_proba_3

U Rijeku je stigao simfonijski orkestar sjajnih profesionalnih glazbenika iz zemalja bivše Jugoslavije koji već niz godina zajedno nastupaju povezujući glazbenu izvrsnost sa sveobuhvatnom svijesti o društvu.

No Borders Orchestra započeo je s probama za svoj jedinstveni nastup u Rijeci, prvi u sklopu njihove ovogodišnje turneje, koji će se održati u Exportu, 23. kolovoza s početkom u 20.00 sati. 

Riječ je o simfonijskom orkestru koji čine vrhunski glazbenici iz svih zemalja zapadnog Balkana. Ovaj je ansambl osnovan 2012. godine u Beogradu i Berlinu iz želje da se stvori regionalni simfonijski orkestar najviše umjetničke kvalitete koji poziva na novu vrstu komunikacije. Njihova misija bazira se na uvjerenju da umjetnost ima moć transformacije društva. 

 

Svojom ovogodišnjom turnejom pod nazivom „No Return to Normality“, No Borders Orchestra želi inspirirati ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.  

Naime, No Borders Orchestra u Rijeci je trebao nastupiti prošle godine u sklopu programa Europske prijestolnice kulture s programom u povodu obilježavanja 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena, no upravo ih je pandemija u tome spriječila. 

S sinoćnje probe u zgradi Delte, a bit će ih do koncertnog nastupa još nekoliko, osnivač i umjetnički direktor No Borders Orchestra Premil Petrović je poručio:  

– Sretan sam što smo napokon u Rijeci, iako u manjem sastavu koji više odgovara pandemijskim mjerama i što naša regionalna turneja kreće upravo iz Rijeke. Središnja tema No Return to Normality turneje je ekologija. Normalnost u kojoj smo živjeli s jedne je strane ekološka katastrofa koja je s druge strane povezana s hiperprodukcijom i hiperkonzumerizmom i ogromnim socijalnim razlikama u društvu. Pandemiju koja nam se dogodila doživljavam na neki način kao upozorenje svima nama da razmislimo u kom smjeru da nastavimo, kako da se mijenjamo da bi nam svima bilo bolje. Mislim da je na nama umjetnicima odgovornost da progovorimo o tim problemima.-

 

Premil Petrović je dirigent rođen u Beogradu koji živi i radi u Berlinu i jedna je od vodećih ličnosti glazbene scene Srbije. Dirigira orkestrima širom svijeta te nastupa na internacionalnim festivalima.

U programu koncerta koji pripremaju za riječki Export na Delti nalazi se simfonija hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića „Rethink! (trailer)“, te John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov na violini te Richard Strauss: Metamorphosen.

 

Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje, a u publici će, u skladu s epidemiološkim mjerama, moći biti samo oni koji imaju COVID potvrde.